Skulpture Olge Jevrić pred užičkom publikom

10. Oktobar 2018
Skulpture Olge Jevrić pred užičkom publikom

Izložba skulptura akademika Olge Jevrić, koju Gradska galerija iz Užica organizuje u saradnji sa Galerijom Srpske akademije nauka i umetnosti, biće otvorena večeras u 19 časova u Gradskoj galeriji.

Izložba je jedna od manifestcaija koje se organizuju u okviru obeležavanja Dana grada  Užica.

Olga Jevrić je pripadala generaciji srpskih umetnika koji su sproveli izuzetno značajno pomeranje ka savremenom izrazu i postala je jedan od najistaknutijih nosilaca srpske savremene umetnosti. Prekinula je tradiciju interpretiranja stvarnosti okrenuvši se samom biću skulpture s jasno određenim skulptorskim stavom i formirajući jedinstven umetnički izraz. Sopstvenim tehnološkim postupkom, kombinovanjem i sintetizovanjem cementa i gvozdenog praha, stvarala je materijal za svoje skulpture , čija svojstva dovode do nastanka oblika i mase postupkom taloženja slojeva (feri-oksid, cement, prskano gvožđe, šipke).

Treba istaći da se Legat Olge Jevrić čuva u zgradi Srpske akademije nauka i umetnosti, u Knez Mihailovoj ulici u Beogradu. Srpska akademija nauka i umetnosti primila je Ugovorom o poklonu 2007. godine izuzetnu zbirku od 147 skulptura malog i srednjeg formata koja predstavlja bogat i uzoran stvaralački opus akademika Olge Jevrić.