125 godina Zlatibor na turističkim mapama

19. Avgust 2018
125 godina Zlatibor na turističkim mapama

Svečanom akademijom u Grand hotelu Tornik od 17 sati, Zlatibor će sutra 20. avgusta zvanično obeležiti 125 godina organizovanog bavljenja turizmom na ovoj planini.

Na svečanoj akademiji povodom značajnog jubileja biće dodeljene jubilarne nagrade pojedincima koji su doprineli razvoju turizma na Zlatiboru. Biće prikazan kratak film o istoriji razvoja turističke destinacije Zlatibor i od 18 časova otvorena izložba starih fotografija Svetlopisom kroz prvu srpsku vazdušnu banju.

Povodom proslave jubileja, trubački orkestar Dejana Jevđića od 20 časova na Kraljevom trgu na Zlatiboru. Uz trubački orkestar na zlatiborskoj letnjoj pozornici čuće se i Struja bend i Bane Šević.

Proslava jubileja biće upotpunjena vatrometom. Koncert i jubilej organizuju Opština Čajetina i Turistička organizacija Zlatibor.

Treba istaći da je prema statističkim podacima Turističke organizacije Srbije, Zlatibor  u prvoj polovini godine zabeležio porast od devet odsto u odnosu na isti period ranije, kada su u pitanju noćenja domaćih turista, što ga čini destinacijom broj jedan u Srbiji.

Zlatibor je zabeležio i porast broja noćenja stranih turista od 12 odsto u odnosu na prvu polovinu prošle godine, podaci su Turističke organizacije Srbije.

 

 

Ovome dodajemo podsećanje da se za zvanični početak turizma na Zlatiboru smatra dolazak kralja Aleksandra Obrenovića na Kulaševac 1893. godine, kada je kraj i dobio ime – “Kraljeve vode”.