12,6 miliona dinara za “Udružimo se”, prijave do 31. marta

Autor: uzice.rs
02. Mart 2022
12,6 miliona dinara za “Udružimo se”, prijave do 31. marta

Javni poziv za projekat “Udružimo se” otvoren je do 31. marta, a ove godine iznos planiranih sredstava ove godine je 12,6 miliona dinara što je za 26 odsto više u odnosu na prethodnu godinu. Kako je istakao Miodrag Petković član Gradskog veća ciljevi užičkog programa lokalnog partnerstva “Udružimo se” ostaju isti, a glavni cilj jeste učešće građana u donošenju odluka.

“Program podrazumeva da građani mogu predložiti male projekte po njihovoj želji za realizaciju u njihovom neposrednom okruženju, bilo da je reč o dečijim i sportskim igralištima, stazama za šetanje, mestima za odmor, uređenje prilaza za osobe sa invaliditetom, uređenje manjih divljih deponija, odnosno na uređenje javnih površina. Kao i do sada predlozi građana mogu da se odnose na površine koje su u javnoj svojini, odnosno u vlasništvu grada Užica ili u vlasništvu drugih nivoa vlasti ukoliko postoji saglasnost za to. Drugi važan jeste da je neophodno prikupiti 20 potpisa predlagača koji redovno izmiruju svoje poreske obaveze”.

Petković dodaje da će Gradska uprava za infrastrukturu i razvoj, JP “Užice razvoj” i cela Gradska uprava pružiti svu neophodnu tehničku pomoć i izražava zahvalnost sugrađanima jer su kako kaže osmislili ovaj koncept koji je do sada pružio veoma kvalitetne predloge i ideje.


“Svima nam je cilj veće učešće građana u donošenju odluka, u trošenju budžetskih sredstava i ovakava pristup je značajan iskorak ka tome. Pored kapitalnih stvari koje radimo iz gradskog budžeta koji se odnose na ceo grad na ovaj način želimo da dođemo do konkretnih rešenja koji su važna na predmetnoj lokaciji bilo da se radi o centru grada, prigradskim naseljima ili našim selima. Zahvaljujući ovom konceptu Grad Užice je proglašen najboljom lokalnom samoupravom kada je reč o učešću građana u donošenju odluka i transparentnosti”.

U toku prošle godine od 29 predloga projekata, odabrano je 16, jedan deo je završen, a ostali će biti završeni u narednih nekoliko nedelja. Maksimalan iznos podrške po jednom projektu je milion dinara, konkurs je otvoren do 31. marta nakon čega će se odlučivati o projektima koji će u toku ove godine biti realizovani.

Kompletan konkurs i potrebna dokumentacija dostupni su OVDE.

Fotografije preuzete sa www.uzice.rs.