Do 15. marta konkurs za razvoj inovacija srpskih preduzeća

Autor: EU INFO MREŽA
15. Februar 2022
Do 15. marta konkurs za razvoj inovacija srpskih preduzeća

Sinergijski efekat nastao iz partnerstva Republike Srbije i Evropske unije daje ključni podsticaj finansiranju inovacija u Srbiji i jačanju veza između istraživačkog i privatnog sektora, zaključeno je na skupu u Naučno-tehnološkom parku Beograd. Fond za inovacionu delatnost Republike Srbije objavio je krajem prošle godine novi javni poziv za dodelu bespovratnih sredstava za razvoj inovacija  srpskih preduzeća.

Javni poziv vredan devet miliona evra je deo zajedničkog ulaganja Srbije i EU kroz projekat „Povećanje inovacionih kapaciteta i tehnološke spremnosti MSP“, čija ukupna vrednost iznosi 20 miliona evra.

Ovom prlikom, održan je događaj „Srbija i Evropska unija za inovacije“ u Naučno-tehnološkom parku u Beogradu prisutnima su se obratili predstavnici Vlade Srbije, institucija i diplomatskog kora.

„Nauka i inovacije su ključne za konkurentnost i razvoj. Samo su nauka i inovacije tokom istorije civilizaciju gurale napred.  Zbog toga, Srbija kontinuirano radi unapređivanju sistema za nauku i istraživanje. Ovaj sistem je takav da, s jedne strane obezbeđuje egzistencijalnu izvesnost za naučnike, a s druge strane sama istraživanja se finansiraju posebno, putem dva državna fonda (Fonda za inovacionu delatnost i Fonda za nauku), kroz koje nastojimo da podržimo kvalitetne projekte koji će doprineti razvoju nauke, ali ne radi razvoje same nauke, već radi njene praktične primene u svakodnevnom životu,“ istakao je prvi potpredsednik vlade i ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Branko Ružić.

Od 2001. godine EU je izdvojila više od 250 miliona evra za projekte koji su imali za cilj poboljšanje i jačanje raznih sektora srpske privrede, naročito sektora malih i srednjih preduzeća, koji predstavlja izuzetno značajan sektor u procesu razvijanja tržišne privrede Srbije, kao i doprinosu procesu evropskih integracija Srbije. Ukupno je 41 milion evra dodeljen samo za finansiranje inovacija, nauke i tehnologije.

Ambasador Žiofre je naglasio ukazao na mogućnosti za mlade inovatore u Srbiji: „Finansirali smo 137 projekata u raznim sektorima i već smo rezervisali dodatna sredstva tako da će naša buduća izdvajanja skočiti na impresivnih 46,8 miliona evra za bespovratna sredstva za inovatore u Srbiji. Ovo lako može podrazumevati još 100 odobrenih grantova za inovatore iz Srbije. Ovo je važno jer doprinosi transformisanju ekonomije u digitalnu ekonomiju zasnovanu na znanju. Ovo su važni faktori za kvalitetna radna mesta i otvaranje novih radnih mesta u Srbiji, što je opet važno za konkurentnost nacionalne ekonomije i društva“.

„Inovacije, znanje, obrazovanje i umrežavanje naših politika i naše naučne zajednice u evropski istraživački prostor su veoma važni. Nauka danas mora da bude primenjena nauka, ona koja ima direktu primenu kroz komercijalizaciju. Impresionirali su me dosadašnji razvijeni proizvodi.  Idemo u nastavak projekta, i nadam se da ćemo imati izvanredne projekte kao i do sada“, kaže ministar za evropske integracije Jadranka Joksimović.

„Za 6 godina rada kroz programe NTP Beograd podržano je više od 120 kompanija. Sinergija koju imamo u zajednici NTP Beograd, kroz ulaganja Vlade Republike Srbije, Vlade Švajcarske, a posebno ogromnih ulaganja Evropske unije, učinila je da ovaj inovativni ekosistem ubrzano raste i čini nas ponosnim“, kaže direktorka NTP Beograd Gordana Danilović Grković.

Četiri firme predstavile su svoje proizvode koji su finansirani kroz Fond na ovom događaju.

–       Beogradski startap Pirate Art pruža pristupačne estetske obloge za proteze;

–       Beogradska IT firma Digital Mind razvila je premijum platformu za onlajn izložbe i prodaju umetničkih dela;

–       Suncokret iz Hajdukova proizvodi organske, veganske, bezglutenske krekere proizvedene po novoj formuli;

–       Zanus, mladi i entuzijastičnim tim inženjera iz Valjeva koji se bavi robotikom i hardverom, razvio je najsavremeniji robotski sistem za emitovanje za autonomne operacije za video produkciju.

Bespovratna sredstva namenjena su preduzećima za razvoj inovativnih proizvoda, usluga ili tehnologija, a predloge inovativnih projekata mogu dostaviti putem portala Fonda do 15. marta 2022 do 15:00 časova. Evropska unija je ranije već finansirala 137 projekata u ovoj oblasti kroz programe podrške Fonda za inovacionu delatnost.

Fotografije—EU INFO MREŽA