167 godina od osnivanja prvog užičkog čitališta

Autor: uzice.rs
21. Avgust 2023
167 godina od osnivanja prvog užičkog čitališta

Lomljenjem slavskog kolača obeležena je krsna slava Preobraženje Gospodnje i Dan Narodne biblioteke Užice. Ovaj značajan jubilej, 167 godina postojanja, proslavljen je u društvu saradnika, prijatelja i najvernijih čitalaca.

19. avgusta 1856. godine osnovano je prvo užičko čitalište sa 63 člana i oko 200 knjiga, a danas, 167 godina kasnije, Narodna biblioteka Užice ima više od osam hiljada članova i više od 180 hiljada knjiga. Prema rečima direktorke Dušice Murić u narodnoj biblioteci Užice i njenim ograncima godišnje se izda oko 110 hiljada knjiga i zabeleži više od 60 hiljada poseta.

“Ponosni smo na naš jubilej ali i na broj čitalaca, poseta i sadržaja koje smo organizovali kako za decu, tako i za odrasle. Razloga za zadovoljstvo biće i više jer su u toku pripreme za godinu u kojoj će Užice biti nacionalna prestonica kulture, a Narodna biblioteka Užice ustanova u kojoj će biti realizovani novi, veoma vredni programi. Otvorićemo laboratorije za restauraciju starih i retkih knjiga, formiraćemo Legat akademika Ljubomira Simovića i obeležiti jubilej 140 godina od rođenja Milutina Uskokovića, tako da ćemo i sledeće godine zablistati u punom sjaju i pokazati naše mesto na kulturnoj mapi grada”.

U ime grada krsnu slavu i jubilej čestitao je Ratko Trmčić član Gradskog veća, istkavši da grad podržava rad i programe Narodne biblioteke ali i ulaže u rekosntrukciju i energetsku sanaciju njenih objekata.

Slava i jubilej bili su povod i da se tradicinalno, najvernijim čitaocima iz kategorije učenika osnovnih i srednjih škola i zaposlenih uruče simbolične nagrade.

Fotografija u tekstu preuzeta sa www.uzice.rs