Filmoskopija – film i kritička misao

07. Maj 2020
Filmoskopija – film i kritička misao

Portal filmske kritike Filmoskopija pokrenut od strane Filmskog centra Srbije sredinom 2019. godine, u fokusu ima razvoj kritičke misli u oblasti filma, prvenstveno među mladim autorima, ali i čitaocima. Smeštena na delu sajta FCS-a, Filmoskopija prema rečima urednika Dejana Prćića, teži da bude prostor za sve koji promatraju, donose zaključke i upućuju na drugačiju tačku gledišta.

Filmoskopija u svom sadržaju nudi kritike domaćih i stranih ostvarenja, eseje koji propituju fenomene u društvu koristeći film ili televiziju kao jednu od glavnih referenci i teorijske oglede kroz koje će fokus biti usmeren kako na aktuelna ostvarenja i njihov značaj, tako i na istoriju filma. Pored toga, intervjui s filmskim radnicima i značajnim imenima u kulturi, trebalo bi da otvore prostor za dijalog i razmenu mišljenja. Osim pisanja tekstova cilj projekta je i organizovanje edukacije i mentorstva za sadašnje i buduće autore-kritičare Filmoskopije kako bi im se pružila prilika da se razvijaju i unapređuju, te da što celishodnije kritički promatraju domaću i svetsku kinematografiju i doprinesu njenom umetničkom kvalitetu.

„Kreativno pisanje iziskuje konciznu i jasnu misao. Biti slobodan od samoga sebe otvara mogućnost čoveku da bude posmatrač. Koncizna i jasna misao iziskuje uporno posmatranje spoljašnjeg, kao i unutrašnjeg. Pisanje kritike u ovome slučaju, nije ništa više no posmatranje i prenošenje uočenog u formu teksta. Uočavanje, prepoznavanje i formiranje koncizne i jasne misli nemoguće je bez posmatranja. Istinsko posmatranje iziskuje otvoren um, um oslobođen samoga sebe. Tek tada, viđeno može biti definisano kao svet za sebe  i tek tada moguće je govoriti o posmatranom. Filmoskopija prilazi slobodna od stava, mišljenja i utvrđenog establišmenta. Slobodna od podela što žanrovskih, što svih ostalih, Filmoskopija teži da bude prostor za sve koji promatraju, donose zaključke i upućuju na drugačiju tačku gledišta”, naveo je Dejan Prćić, urednik Filmoskopije.

Među više od 70 tekstova su prilozi o filmovima „Sumrak u bečkom haustoru” reditelja Mladena Đorđevića, „Ivana Grozna” Ivane Mladenović, „Malmkrog” Kristija Puiua, „Easy Land” Sanje Živković, „Kuća je gde je kuća” Petera Cerovšeka, koje je imala priliku da vidi publika nedavnog 48. Festa, zatim „Dovlatov” Alekseja Germana mlađeg, „Taurunum Boy” Jelene Maksimović i Dušana Grubina, „Dnevnik Diane Budisavljević” Dane Budisavljević, „Moj jutarnji smeh” Marka Đorđevića, „Koja je ovo država!” Vinka Brešana, „Slučaj Makavejev ili proces u bioskopskoj sali” Gorana Radovanovića, „4 ruže” Vasilija Nikitovića…

Redakcijski tim čine mladi autori, većinom dramaturzi, kako studenti, tako i postdiplomci: Mina Stanikić, Jelena Jovanović, Dunja Matić, Ivona Janjić, Boris Grgurović, Filip Grujić i urednik Dejan Prćić. Koordinaciju projekta od januara 2020. godine potpisuje Nezavisni filmski centar „Filmart“.

Od nedavno možete pratiti Filmoskopiju i na Facebook-u, pa i na Instagramu pod nazivom Filmoskopija.

 

website: https://www.fcs.rs/filmoskopija/

facebook: https://www.facebook.com/filmoskopija/

instagram: https://www.instagram.com/filmoskopija/

email: filmoskopija@fcs.rs