Do 3. aprila izložba u Galeriji “Reflektor”

26. Mart 2021
Do 3. aprila izložba u Galeriji “Reflektor”

Samostalna izložba Jelene Prljević i opus radova nastalih u toku njenog boravka u Sjedinjenim Američkim Državama, može se videti od četvrtaka, 25. marta, u užičkoj Galeriji “Reflektor”. Izložba će biti otvorena do subote 3. aprila, bez zvaničnog otvaranja i uz poštovanje svih epidemioloških mera.

Umetnica će u ovom periodu biti dostupna za razgovor, a svi zainteresovani za posetu izložbi možete  kontaktirati autorku prljevicjelena@gmail.com. Izložbu je moguće posetiti na zakazivanje na naveden mejl i uz poštovanje svih epidemioloških mera u vremenu od 13 do 21 čas.

Radovi sugerišu razumevanje straha i procesa isceljenja kao neophodnim za prevazilaženje nemira, kako unutrašnjih tako i spoljašnjih. Filmsko-snolika arhitektura i otvoreni prostori skladište narative koji istražuju prirodu ovih procesa. Koristeći svetlo i tačke nestajanja kreiraju se nelogični, scenski odvojeni prostori koje osećamo kao priče bez staništa. Traganjem za duboko zapretanim višegeneracijskim sukobima, otvara se preispitivanje koncepata osećaja sigurnosti i osećaja krivice. Ovi procesi otvaraju pitanje kako ih individualno i kolektivno iznosimo?

Autorka izložbe Jelena Prljević je rođena 1990. u Užicu. Završila osnovne studije na Akademiji Umetnosti u Novom Sadu (2013) i master studije na School of Fine Arts, Univerzitet u Konektikatu, SAD (2018). Od 2019, Prljević profesionalno zastupa Galerie Liusa Wang u Parizu.

U Njujorku 2018 godine, zajedno sa umetnicima Natašom Prljević i Džošuom Nierodžinskim, osniva kolaborativnu platformu HEKLER. Pored nekoliko samostalnih izlozbi, učesnica je više nacionalnih i internacionalnih grupnih izložbi, kao i kolaborativnih projekata.

Njen prvi animirani film „Sisterhood“ prikazivan je na više filmskih festivala u Evropi i SAD od kojih se izdvajaju Queens World Film Festival, Njujork, SAD (2020); SEE a Paris (South East European Film Festival) u Parizu, FR (2018); Balkanima 2018, Evropski Festival Animiranog Filma, Beograd, SR (2018); 13 AthensAnimFest u Atini, GR (2018); ProFiFest 2018, SR (2018). Nosilac je nagrada u polju slike, crteža i pedagogije, uključujući i The Elizabeth Greenshields Foundation Grant Award (2017), Montreal, Kanada. www.jelenaprljevic.com