Vreme straha i podviga

01. Jun 2021
Vreme straha i podviga

Velika je sreća da ove godine uopšte imamo Jugoslovenski pozorišni festival u Užicu, jer mnogi drugi, u regiji i šire, tu šansu nemaju. Evropa i Amerika su bile potpuno zaključane pozorišno, dok je umetnički direktor iz Hamburga  rekao da imaju jedino onlajn probe kako ne bi poludeli. Koordinatorka pozorišnog života u Velikoj Britaiji je izjavila da su štete u pozorištu veće nego ukupna šteta u engleskoj privredi. U Sloveniji nisu igrali uopšte, policijski čas je trajao do prošlog četvrtka, a u Bosni su nam rekli da su izgubili kondiciju, njihovi mentalni mišići su oslabili, naveo je pozorišni kritičar Bojan Munjin, najavljujući Jugoslovenski pozorišni festival koji traje od 4 do 9. juna u Užicu.


Munjin, koji je selektovao pet predstava za jubilarno 25. izdanje, dodaje da Jugoslovenski pozorišni festival “Bez prevoda“ nije isti kao do sada i da se održava u nenormalnom vremenu. Sve što se dešavalo prošle i ove godine sve nas je demoliralo, više psihički nego na druge načine. Sve je bilo jako teško i mučno, pa smo ošamućeni i obezglavljeni, rekao je Munjin naglašavajući da se sve pravi na mišiće jer opasnost i dalje preti.

Ovogodišnji Jugoslovenski pozorišni festival „Bez prevoda“ u Užicu posvećen je vremenu kada nam je teško. To je vreme nevolje kada, osim golog preživljavanja u trpljenju i strahu, moramo da preispitamo naše odluke, naše odnose sa sobom i drugima, naša uverenja, rekao je Munjin.

Primićemo manje od jedne četvrtine publike što je do 150 mesta. Siguran sam da će sve što bude prikazano na sceni, izazvati veliko interesovanje, ne samo u Užicu već u zemlji i u regionu. Ovo je prvi festival koji će se u takvom formatu pojaviti posle problema izazvanih koronom. Naročito mi je drago što je Jugoslovensko dramsko pozorište uspelo da posle dužeg stajanja, ponovo na scenu stavi predstavu Putujuće pozorište Šopalović Ljubomira Simovića. Nadam se da ćemo kroz tu pruču još jednom uspeti da dopremo do sebe i da u ovo teško vreme osvetlimo budućnost, očekuje Zoran Stamatović, koselektor.

Posle svega što smo prošli, možemo malo da odahnemo i priuštimo sebi radost susreta sa najboljim predstavama iz prethodne teatarske sezone koja je uspela da preživi i sačuva kvalitet dostojan festivala. Ovo je mali korak povratku normalnom životu, znamo koliko naši sugrađani vole pozorišni festival. Nadam se da će naši gosti biti u prilici da osete gostoprimstvo Užičana, rekla je predsednica Saveta festivala i gradonačelnica Užica dr Jelena Raković Radivojević dodajući da Jugoslovenski pozorišni festival već četvrt veka gradi mostove koji povezuju kulturni prostor nekadašnje Jugoslavije u kome ne postoje jezičke barijere.


Jubilarni Jugoslovenski pozorišni festival biće izveden pod sloganom “Vreme straha i podviga“.  Finansijski ga podržavaju grad Užice sa 3,5 miliona i Ministarstvo kulture i informisanja sa 2,7 miliona dinara.

Podsećamo, Jugoslovenski pozorišni festival koji od 2007., nosi naziv Jugoslovenski pozorišni festival-Bez prevoda, osnovan  je1996. godine od strane Ministarstva Vlade Republike Srbije i tadašnje Opštine Užice, na inicijativu tadašnjeg direktora užičkog Narodnog pozorišta, reditelja Branka Popovića. Od tada do sada na festivalima je izvedeno 175 predstava iz Srbije i čitavog regiona.