24. Drinska regata od srede do nedelje

16. Jul 2017
24. Drinska regata od srede do nedelje

Drinska regata koja je prošle godine proglašena za zvanično najbolju turističku manifestaciju u Srbiji i okitila se priznanjima Turistički cvet i Najbolje iz Srbije 2016., počinje 19. i traje do 23. jula.

 

Ovogodišnju regatu otvoriće Tropiko benda u sredu, 19. jula od 21 sat u SRC „Braća Milutinović“, dok je za naredni dan od 16 časova na reci Vrelo na Perućcu planirano takmičenje u pripremanju riblje čorbe.

Drugi dan tradicionalne manifestacije biće nastavljen od 20 časova u SRC „Braća Milutinovć“ gde u 20 časova počinje humanitarni koncert na kome će nastupiti trubački orkestar Petra Milićevića, Džuboks bend iz Bajine Bašte i Pinkove zvezde.

Treći dan (petak, 21. jul) rezervisan je za egzibicione skokove sa mosta na izletištu Rača od 17 časova. Iste večeri počinje Most fest koji će u 21 sat otvoriti najveća balkanska zvezda, Zdravko Čolić.

Dejan Mlađenović, direktor Sportsko-turističkog centra „Bajina Bašta“ je izrazio veliko zadovoljstvo što će svi posetioci manifestacije imati priliku da slušaju istinsku muzičku legendu sa ovih prostora i naglasio da je i ovo logičan korak ka očuvanju statusa Drinske regate kao najbolje turističke manifestacije u Srbiji. Najavljeno je da će Čola u gradu u podnožju Tare promovisati i numere sa novog albuma čiji izlazak je planiran za nekoliko meseci.

Podsećamo, u Bajinoj Bašti su u proteklim godinama već nastupale brojne muzičke zvezde poput Vlade Georgieva, Tonija Cetinskog, Gorana Bregovića ali se očekuje da će za koncert Čolića biti najveće interesovanje i da će privući najviše posetilaca na izletište pored Drine.

24. Drinska regata počinje u subotu, 22. jula evidentiranjem plovila i učesnika i spuštanjem plovila od 10 i 30, dok je start spusta planiran za 11 časova.

Trasa kojom se plovi duga je 25 kilometara, prolazi se pored reke Vrelo  koja je u akciji izbora sedam srskih čuda prirode u organizaciji Turističke organizacije Srbije proglašena za prvu prirodnu lepotu Srbije.

Reka Vrelo čija dužina je 365 metara najkraća je reka na svetu i turistička atrakcija opštine Bajina Bašta Foto--URP

Reka Vrelo čija dužina je 365 metara najkraća je reka na svetu i turistička atrakcija opštine Bajina Bašta Foto–URP

Inače, reka Drina opasuje Taru sa severozapadne i severne strane i najveća je reka opštine Bajina Bašta u dužini od 60 km i ubraja se u najčistije vodene tokove Srbije. U slavu starih splavara, koji su rekom Drinom prevozili građu, u julu svake godine održava se “Drinska Regata”, na kojoj će zaploviti nekoliko pravih splavova, od tarskih četinara, ali i stotine čamaca i raznoraznih originalnih plovila sa više hiljada posetilaca iz okruga, Srbije, regiona i Evrope.