27,4 miliona dinara za energetsku sanaciju vrtića “Neven”

Autor: uzice.rs
20. Oktobar 2023
27,4 miliona dinara za energetsku sanaciju vrtića “Neven”

“Veliki investicioni ciklus, koji smo pokrenuli pre dve godine vezano za energetsku sanaciju i rekontrukciju škola i vrtića, nastavlja se i na naše veliko zadovoljstvo, uz podršku Vlade Republike Srbije, odnosno resornih ministarstava”, istakla je gradonačelnica Užica dr Jelena Raković Radivojević, nakon potpisivanja Ugovora o realizaciji projekta energetske sanacije vrtića “Neven”. Radove će sa 19,2 miliona dinara finansirati Ministarstvo rudrastva i energetike, dok je učešće grada 8,2 miliona dinara.

“Ministarstvom rudarstva i energetike će sredstvima u iznosu od 19,2 miliona dinara, podržati energetsku sanaciju vrtića „Neven“. Uz naše učešće od 8,2 miliona dinara i ovaj objekat u potpunosti ćemo rekonstruisati, odnosno, biće zamenjena stolarija, urađena fasada i ostali radovi vezani za hidrantnu mrežu i protiv požarnu zaštitu”.

Uskoro nas očekuje i početak radova na rekonstrukciji “Prve osnovne škole kralja Petra drugog”, opet uz podršku Ministarstva rudarstva i energetike. Realizacijom ovih, ali i projekata koje smo u prethodnom periodu završili naša dece u vrtićima i učenici u školama dobili su mnogo bolje uslove za boravak i rad, a sa druge strane ostvaruju su višestruke uštede energije, čime ostavrujemo i značajnu uštedu u budžetu. Nemojte zaboraviti i da su svi objekti vrtića i škola prebačeni na ekološki prihvatljive energente, pa se i na taj način dodatno utiče na smanjenje zagađenja vazduha.

Iskoristiću ovu priliku da još jednom izrazim, zahvalnost i resornim ministarstvima ali i našim partnerima iz Evropske unije koji su prepoznali značaj ovakvih projekata i podržali nas u njihovoj realizaciji”, naglasila je gradonačelnica.

 

 

Prema rečima ministarke za rudarstvo i energetiku Dubravke Đedović Handanović, koja je u Vrnjačkoj Banji uručila ugovore o sufinansiranju projekata predstavnicima loklanih samouprava, za mere energetske efikasnosti resorno ministarstvo izdvaja 665 miliona dinara, a renoviraće se škole, sportske hale, vrtići, domovi zdravlja.

“Energetska efikasnost je put ka energetskoj nezavisnosti, a to je strateški cilj Srbije. Drago mi je što lokalne samouprave prepoznaju značaj ovog koraka, jer ne samo što će se stvoriti bolji uslovi za korisnike i zaposlene, već će se trošiti između 20 i 50 odsto manje energije, a biće i manji troškovi za grejanje zimi i hlađenje leti, kao i manji uticaj na životnu sredinu. Kroz ovakve programe sanirali smo 145 objekata od javnog značaja, uložili 2,7 milijardi dinara, a uštedeli 30 miliona kilovat sati godišnje”, istakla je ministarka Đedović Handanović.

Fotografije u tekstu preuzeta sa www.uzice.rs