29 Užičana razgovaralo sa potpredsednicom Vlade Zoranom Mihajlović

31. Jul 2021
29 Užičana razgovaralo sa potpredsednicom Vlade Zoranom Mihajlović

29 građana Užica imalo je priliku da za tri sata, koliko je trajao prijem, upriličen u Gradskoj kući svoje probleme, ali i predloge i sugestije predoči potpredsednici Vlade i ministarki rudarstva i energetike prof. dr Zorani Mihajlović i njenim saradnicima, ali i gradonačelnici Užica dr Jeleni Raković Radivojević, članovima Gradskog veća i direktorima javnih preduzeća.

“Nama je posebno zadovoljstvo što je Užice drugi grad, posle Vranja, u kome je organizovan prijem građana od strane potpredsednice Vlade i ministarke rudarstva i energetike prof. dr Zorane Mihajlović”, istakla je nakon prijema gradonačelnica Užica.

“Svesni smo da su aerozagađenje, nedostatak kanalizacione mreže u pojedinim delovima grada ili nedostatak mesta u vrtićima ono što je prioritet, a upravo tu nam je potrebna podrška Vlade i resornih ministarstava kako bi se rešili najveći problemi Užičana.

“Vrlo važan projekat za Zlatiborski okrug je planirani gasovod od Zlatibora do Priboja, od Priboja do Prijepolja i od Prijepolja ka Sjenici. Kako je sve još u fazi idejne razrade nismo sigurni da li će ići od Prijepolja do Sjenice ili će od Novog Pazara ići do Sjenice. U svakom slučaju ako se bude išlo do Sjenice biće jedan odvojak i do Nove Varoši. Otprilike to je deonica od oko 80 kilometara od Zlatibora do Sjenice. Kapacitete još ne znamo jer ćemo u saradnji sa loklanim samouoravama sagledati, ali je ključno da je to velika stvar za ove gradove u smislu ekologije i zaštite životne sredine, ali za potencijalne investitore naročito inostrane koji pored osnovne infrastrukture zahtevaju i gas, istakao je Veroš Stanković direktor Sektora distribucije gasa Srbijagasa.

“Najvrednija i najduža trasa u okviru transbalkanskog koridora se odnosi na ovo područje i ovaj region, gde se investira u dvostruki dalekovod najvišeg superiornog napona 400 kilovata u dužini od 109 kilometara i vrednosti od čak 58 miliona evra. Elektromreža Srbije ovaj projekat sprovodi u punom kapacitetu, planirano je da se završi kao treća od ukupno četiri sekcije transbalkanskog koridora do kraja 2025. godine. Ovo će doprineti kompletno daljem razvoju svih privrednih kapaciteta i potencijala ovog regiona, rekla je Jelena Matejić, direktorka Elektromreže Srbije.

Po rečima potpredsednice Vlade i ministarke energetike i rudarstva prof. dr Zorane Mihajlović, pitanje energetske infrastrukture veoma je važno, što se kako je istakla pokazalo i danas kada su se građani Užica interesovali za rešavanje problema u toj oblasti. Bilo je teških tema, bilo je suza, bali i smeha, bilo je i odgovora odmah na određena pitanja”, istkala je potpredsednica Vlade govoreći o razgovorima sa građanima.

Potpredsednica Vlade je najavila da će se prijemi građana nastaviti i u ostalim gradovima Srbije i pozvala predstavnike i ostalih ministarstava da se u njih uključe, kako bi iz dobre saradnje lokalane samouprave i republike proisteklo efikasnije rešavanje problema svih građana Srbije.

Fotografije preuzete sa www.uzice.rs.