30 miliona dinara za rekonstrukciju Prve osnovne škole

Autor: uzice.rs
25. Jul 2022
30 miliona dinara za rekonstrukciju Prve osnovne škole

Grad Užice jedan je 38 gradova i opština izabranih na javnom pozivu u okviru Nacionalnog programa energetske sanacije objekata od javnog značaja u jedinicama lokalne samouprave. U prisustvu potpredsednice Vlade i ministarke rudarstva i energetike Zorane Mihajlović u Smederevskoj Palanci potpisan je ugovor vredan 30 miliona dinara za energetsku rekonstrukciju i sanaciju Prve osnovne škole Kralja Petra II. Za ovu namenu iz budžeta grada opredeljeno je 26 miliona dinara.

Potpisivanju ugovora prisustvovali su članovi Gradskog veća Miodrag Petković i Nada Jovičić. Kako ističu ovo su veoma značajne vesti jer će najstarija užička osnovna škola konačno biti rekonstruisana na radost učenika, zaposlenih i svih Užičana.

“Ovaj projekat vredan ukupno 56 miliona dinara ima višestruku korist. Pored značajno boljih uslova za učenike i zaposlene, energetskom sanacijom i rekonstrukcijom dobićemo i mnogo lepši objekat u samom centru grada. Ovo je još jedan dokaz da težimo ka ostavarenju postavljenog cilja, a to je smanjenje aerozagađenja i visok stepen energetske efikasnosti javnih objekata. Podsetiću da smo u prethodnom periodu pokrenuli veliki investicioni ciklus koji podrazumeva energetsku sanaciju individualnih porodičnih objekata i da smo u tome prepoznati kao lider među loklanim samoupravama. Sada želimo da uz podršku resornih ministarstava i donatorskih fondova zauzmemo lidersku poziciju i po pitanju objekata javne namene, kaže Miodrag Petković, član Gradskog veća za budžet i finansije.

Prema rečima Nade Jovičić gradske većnice za zaštitu životne sredine,energetsku efikasnost i turizam zahvaljujući Ministarstvu rudarstva i energetike i odobrenim sredstvima grad će energestki sanirati još jedan javni objekat od izuzetnog značaja za sve sugrađane.


“Objekat je izgrađen još 1884. godine i kao takav pod zaštitom je Zavoda za zaštitu spomenika kulture, pa će i rekosntrukcija biti u skladu sa uputstvima zavoda. Podrazumeva postavljanje nove termoizolacije i fasade, zamenu stolarije i rekonstrukciju grejnog sistema, kao i ostale radove predviđene projektom”.


“Veoma smo ponosni danas na sve projekte koje smo realizovali u prethodnom periodu, ne postoji grad ni opština u Srbiji koja u prethodnih godinu dana u nekom od ukupno osam javnih poziva nije učestvovala. 25 hiljada domaćinstava u ovom procesu je učestvovalo u projektu energetske efikasnosti i preko 5,7 milijardi dinara je država zajedno sa jedinicama lokalne samouprave izdvojila za ovaj važan posao. Nastavićemo da na svaka dva ili tri meseca raspisujemo javne pozive i da podižemo nivo subvencija u opštinama i gradovima gde su siromašni budžeti. Nastavićemo, jer naše procene kažu da u naredne tri godine Srbija može značajno da smanji potrošnju energije”, istakla je potpredsednica Vlade i ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović.

 

Prva osnovna škola biće još jedna u nizu onih koje se ovog leta rekonstruišu. U toku je eneregetska sanacija i rekonstrukcija OŠ “Nada Matić”, izdvojenog odeljenja OŠ “Aleksa Dejović” u Krvavcima, OŠ “Milovan Milovanović Lune” u Karanu, koja se realizuje kroz projekat Švajcarske vlade i Ministarstva rudarstva i eneregetike. Sredstvima iz budžeta grada rekonstruiše se škola u Gostinici a uskoro se očekuje i rekosntrukcija fasade OŠ “Dušan Jerković”.

Fotografije preuzete sa www.uzice.rs