Na Zlatiboru otvorena prva Eko teretana

Autor: Turistička organizacija Zlatibor
14. Jul 2023
Na Zlatiboru otvorena prva Eko teretana

Prva Eko teretana na Zlatiboru otvorena je u podnožju Šumatnog brda, pored pešačke staze koja vodi do spomenika. Eko teretana je nastala  kao rezultat ideje da se jedno ekološko zagađenje eliminiše i iskoristi. Jedan od osnivača Eko teretane, profesor sporta Marko Ćirić prepoznao je priliku da se od drveta koje se sakuplja u priobalju reka Save i Dunava i stvara ekološki problem, može iskoristiti i napraviti nešto kreativno.

Ručno sakupljajući otpadno drvo sa priobalja reka, sušenjem i polu-mašinskom obradom, uz pomoć volontera, napravio je drvene sprave za trening i vežbanje, koje su deo ove Eko teretane. Projekat je sproveden uz podršku fondacije „Mocart“.

Eko teretanu svečano su otvorili predsednik opštine Čajetina Milan Stamatović, upravitelj “Mocart” fondacije Borjan Popović, Marko Ćirić profesor fizičkog vaspitanja i idejni tvorac ovog projekta i odbojkašica Milena Rašić. Prisutnima se najpre obratio predsednik opštine Čajetina koji je istakao značaj ovakvog projekta koji menja svest građana i šalje poruku da je neophodno uložiti što više truda i napora da se očuva životna sredina.

Radmila Đurković, ispred Eko teretane, obratila se prisutnim medijima i okupljenim građanima i detaljnije upoznala prisutne o tome kako je realizovan projekat Eko teretane. Prisutni su imali priliku da pogledaju film koji prikazuje proces koje je otpadno drvo prošlo od priobalja reka do Eko teretane na Zlatiboru.

Upravitelj fondacije „Mocart“ u svom obraćanju prisutnima naglasio je da je ovo jedinstveni sportsko-ekološki projekat, zahvalio se opštini Čajetina na logističkoj podršci i najavio da je ovo samo jedan u nizu sličnih projekata koje sprovodi „Mocart“ fondacija.

Svečano otvaranje Eko teretane podržali i svojim prisustvom uveličali učesnici odbojkaškog kampa „Tin volej“ koji se održava na Zlatiboru, uz prisustvo naših proslavljenih odbojkašica Tijane Malešević i Nataše Krsmanović.

Eko teretana nalazi se pored pešačke staze koja vodi ka spomeniku, u podnožju Šumatnog brda i na raspolaganju je svim stanovnicima i posetiocima Zlatibora.

Fotografije—Turistička organizacija Zlatibor