U Užicu danas počinje 60. “Joakim Vujić”

Autor: Slavica Panić/Nova.rs
12. Maj 2024
U Užicu danas počinje 60. “Joakim Vujić”

Jubilarni 60. Festival profesionalnih pozorišta Srbije “Joakim Vujić” počinje danas, 13. maja u Užicu, ovogodišnjoj Nacionalnoj prestonici kulture. Publika će do 20. maja videti sedam predstava, a “Putujuće pozorište Šopalović”, po tekstu Ljubomira Simovića u režiji Milana Neškovića podiže festivalsku zavesu. Na repertoaru je i komad „Ljudi bez grobova“ po romanu Enesa Halilovića u režiji Stevana Bodrože u koprodukciji Regionalnog pozorišta iz Novog Pazara i Beogradskog dramskog pozorišta.

Treće festivalsko veče pripada Šabačkom pozorištu i predstavi „Gospođa ministarka“ po tekstu Branislava Nušića. „Režim ljubavi“ je predstava rezervisana za četvrto veče u produkciji Kruševačkog pozorišta po tekstu Tanje Šljivar i režiji Snežane Trišić, a iduće veče užičkoj publici će se predstaviti Kraljevačko pozorište i „Bog masakra“ po tekstu Jasmine Reze u režiji Igora Pavlovića.

Pretposlednje festivalske večeri publika će pozdraviti Narodno pozorište Niš i predstavu „Koštana“ po tekstu Bore Stankovića i režiji Jane Maričić. Takmičarski deo festivala zatvoriće „Bure baruta“ po tekstu Dejana Dukovskog i režiji Gorčina Stojanovića u izvođenju knjaževsko-srpskog teatra iz Kragujevca. Predstavu koja se izvodi u čast nagrađenih „Ko igra Sonju Savić“, izvešće najmlađe pozorište zajednice, Gradsko pozorište Čačak.

Neke od predstava biće izvedene u kamernom izdanju gde će uspeti da ih vidi samo 40-60 ljudi, što je zahtev gostujućih pozorišta. Nijedna predstava nije ispod kvaliteta koji je Joakim Vujić postigao u svojim najblistavijim danima, počev od naše pa do predstave „Ko igra Sonju Savić“. Publika će videti izuzetne predstave i izuzetna glumačka ostvarenja – kaže selektor festivala i direktor Narodnog pozorišta Užice Zoran Stamatović.

Pored Jugoslovenskog pozorišnog festivala po kome je Narodno pozorište Užice prepoznatljivo, Stamatović za Nova.rs kaže da je „Joakim Vujić“ za glumce i sve uposlenike ovog pozorišta još važniji, a otkriva i zašto.

Jugoslovenski pozorišni festival ne možemo smatrati našom ligom jer tamo učestvujemo sporadično, dok smo na ovom festivalu, uz niško pozorište, jedino koje je učestvovalo, mislim 58-59 puta, od 60 koliko će ih sa ovogodišnjim biti. To je naša obaveza da pred publikama svih gradova pokažemo gde je mesto našeg pozorišta u kontekstu kvaliteta većih gradova sa kojima se ravnomerno takmičimo. Konkurencija je vrlo ozbiljna, a nadam se i da će rezultat biti uspešan – ističe Stamatović.

Festival „Joakim Vujić“ pre svega je značajan za sve gradove van prestonice, dodaje za naš portal umetnički direktor Narodnog pozorišta Užice Nemanja Ranković.