40 miliona dinara za tunel Kadinjača

10. April 2017
40 miliona dinara za tunel Kadinjača

Ministarstvo privrede Srbije će sa 139,9 miliona dinara podržati 40 lokalnih samouprava u pripremi infrastrukturnih projekata za unaprđenje industrijskih i poslovnih zona, inkubatora i klastera, obnavljanje lokacija za proizvodnju, kao i razvijanje saobraćajne i komunalne infrastrukture, saopšteno je danas iz nadležnog ministarstva.

Sufinansiranje je odobreno za 10 gradova (Pirot, Vranje, Zrenjanin, Kikinda, Kragujevac, Kraljevo, Leskovac, Novi Pazar, Užice i Beograd – GO Lazarevac) i 30 opština (Alibunar, Babušnica, Bajina Bašta, Bojnik, Boljevac, Vladičin Han, Žabalj, Žabari, Žitište, Knjaževac, Kosjerić, Kuršumlija, Lebane, Lučani, Ljig, Medveđa, Merošina, Odžaci, Prijepolje, Prokuplje, Raška, Svilajnac, Svrljig, Surdulica, Sjenica, Sokobanja, Temerin, Titel, Trgovište i Čoka) od kojih je 16 u grupi nerazvijenih.

Sa područja Zlatiborskog okruga najviše novca 39 729 754 dinara biće usmereno za idejni projekat  izrade tehničke dokumentacije za tunel ispod Kadinjače za deonicu Dub- Dubci.

Nepuna četiri miliona dinara pripalo je opštini Sjenica za idejni projekat, projekat za građevinsku dozvolu i projekat za izvođenje izgradnje komunalne infrastrukture u Ski- centru “Žare”.

Opštini Kosjerić je odobreno 300.000 dinara za projekat izgradnje ulice u industrijskoj zoni Tulimirsko polje. Tim novcemuradiće se idejno rešenje, projekat za građevinsku dozvolu i projekat za izvođenje.

 

U obrazloženju odluke nadležnog ministarstva koja je doneta danas, 10. aprila  navodi se da su lokalne samouprave čiji projekti su izabrani za sufinansiranje, dužne da u roku od 15 dana od donošenja odluke, pokrenu postupak javne nabavke.

Gradu Užicu i opštini Bajina Bašta se sugeriše da zaključe Sporazum o realizaciji projekta sa investitorom pre pokretanja postupka javne nabavke i da ga dostave ministarstvu.

O značaju tunela Kadinjača, za naš portal govorio je Ivan Marković iz Kancelarije za lokalni ekonomski razvoj opštine Bajina Bašta.

Podrška u pripremi projektno-tehničke dokumentacije se realizuje u okviru Programa podsticanja regionalnog i lokalnog razvoja u 2017. godini.

Ministarstvo privrede, u zavisnosti od stepena razvijenosti lokalne samouprave, sufinansira u određenom procentu ukupne troškove izrade projektno-tehničke dokumentacije, dok su gradovi i opštine u obavezi da finansiraju preostalu vrednost.