Do 6. septembra konkurs za sufinansiranje mera energetske efikasnosti na kućama u IV zoni i zgradama u Užicu

Autor: B.Kuzmanović
19. Avgust 2021
Do 6. septembra konkurs za sufinansiranje mera energetske efikasnosti na kućama u IV zoni i zgradama u Užicu

Mere energetske efikasnosti na kućama u četvrtoj zoni i  za stanove u stambenim zgradama na području Užica biće subvencionisane sa 18 miliona dinara od kojih je devet miliona od Ministarstva rudarstva i energetike i još toliko iz gradskog budžeta. Vlasnici porodičnih kuća mogu konkurisati za termičku izolaciju, stolariju i kotlove na gas, a za stanove u stambenim zgradama samo za stolariju. Javni poziv za vlasnike kuća i stanova raspisan je do 6.septembra, nakon čega će komisija proceniti koji od ponuđenih objekata imaju pravo na subvencije. 

Mere koje su propisane i koje je Ministarstvo rudarstva i energetike dozvolilo za sufinansiranje su mere nabavke materijala za termičku izolaciju spoljnih zidova porodičnih kuća gde je planirano 2 400 000 dinara za ugradnju stolarije. Po ovom osnovu za vlasnike kuća u četvrtoj zoni planirano je 3 100 000 dinara, dok vlasnici  stanova u gradu mogu da računa na sredstva u ukupnom iznosu od devet miliona dinara.


Visina povraćaja sredstava po objektu je 120 hiljada dinara za termoizolaciju, 80 hiljada za stolariju u porodičnim kućama i stanovima, kao i 70 hiljada dinara za kotlove na gas. Jovičić je dodala i da svaki vlasnik stana pojedinačno konkuriše, a ne u okviru stambene zajednice.


Za razliku od prethodnih konkursa za subvencionisanje mera energetske efikasnosti koje Užice sprovodi od 2014. godine prilikom konkurisanja na ovaj javni poziv građani moraju da izaberu privrednog subjekta koji se nalazi na listi izabranih privrednih subjekata grada Užica. Lista se nalazi na zvaničnoj internet stranici grada Užica i naći će se u dokumentaciji koju građani preuzimaju u okviru javnog poziva.

 

Svi radovi na izabranim objektima su planirani da se završe do 15. novembra. Informacije vezane za javni poziv mogu se dobiti na naznačenoj mejl adresi na javnom pozivu i na broj telefona Odeljenja zaštite životne sredine 592-421.

Pravo na konkurs imaju svi sugrađani koji su izvršili legalizaciju svojih objekata, platili zaostale poreske obaveze i koju su vlasnici objekta i u istom žive, naglasila je Nada Jovićić, članica Gradskog veća za zaštitu životne sredine.

Inače, u četvrtu zonu stanovanja po poreskom rešenju spadaju sva sela na teritoriji grada Užica i deo Gradske opštine Sevojno.

Svi zainteresovani detaljnije informacije o javnom pozivu mogu dobiti preko mejl adrese ekologija@uzice.rs, telefona 031 592 421 ili lično u Odeljenju za zaštitu životne sredine (Šarena sala).

Kompletirane prijava se predaju lično u pisarnici Gradske uprave za urbanizam, kancelarija br. 9 ili preporučeno poštom na adresu:

Grad Užice, Gradska Uprava za Urbanizam, ODELJENJE ZA ZAŠTITU ŽIVOTNE SREDINE, Dimitrija Tucovića 52.

Ovome dodajemo da će do kraja avgusta i početkom septembra ukupno 67 lokalnih samouprava u Srbiji raspisati javne pozive na kojima će oko 10.000 domaćinstava i stambenih zgrada dobiti od 70 do 500 hiljada dinara za zamenu prozora i vrata, ugradnju izolacije i instaliranje kotlova i peći na čistija goriva.