96 miliona dinara proširenja tela deponije i saniranja klizišta

Autor: uzice.rs/ekologija.gov.rs
11. Decembar 2020
96 miliona dinara proširenja tela deponije i saniranja klizišta

Ministarka zaštite životne sredine Irena Vujović potpisala je sa gradonačelnicom Užica Jelenom Raković Radivojević Ugovor o prenosu finansijskih sredstava u iznosu od 96 miliona dinara toj lokalnoj samoupravi, radi finansiranja projekta proširenja tela deponije i saniranja klizišta, u okviru Regionalnog centra za upravljanje otpadom „Duboko“.

Ministarka Vujović istakla je da će tim projektom biti obezbeđeni uslovi za pravilno upravljanje otpadom i adekvatnu zaštitu životne sredine kako za region Užica, tako i za Novu Varoš, Priboj, Prijepolje i Sjenicu, koji će do izgradnje svog regionalnog centra koristiti regionalnu deponiju „Duboko“ za odlaganje otpada iz svojih opština.

To je deo šireg procesa koji treba da obezbedi trajno rešenje problema sa deponovanjem komunalnog otpada. Počeli smo od hitnog zatvaranja nesanitarne deponije „Stanjevine“ u Prijepolju, što je dogovoreno početkom novembra na sastanku sa predstavnicima Prijepolja, Priboja, Nove Varoši, Užica i Čačka. Paralelno sa tim, pristupamo rešavanju pitanja Regionalne deponije „Duboko“ Užice, naglasila je ministarka zaštite životne sredine Irena Vujović.

 

Ona je dodala da su budžetom  Ministarstva zaštite životne sredine za 2021. godinu opredeljena i sredstva za izgradnju Transfer stanice „Banjica“ u Novoj Varoši, čime se rešava pitanje upravljanja otpadom za region koji čine Prijepolje, Priboj, Nova Varoš i Sjenica, a u tim opštinama prestaje deponovanje otpada na nesanitarne deponije, koje će biti zatvorene i sanirane.

Gradonačelnica Užica Jelena Raković Radivojević zahvalila je Ministarstvu zaštite životne sredine na pomoći u rešavanju problema, i pohvalila postojanje snažne volje i spremnosti da se pristupi rešavanju višedecenijskih problema.