Izložba “Boje vremena Mihailo Milovanović (1879–1941), portretista u ratu i u miru“

Autor: uzice.rs
10. Oktobar 2024
Izložba “Boje vremena Mihailo Milovanović (1879–1941), portretista u ratu i u miru“

U okviru programa “Užice, prestonica kulture Srbije – 2024”, svečanosti povodom obeležavanja Dana grada i 145. godišnjice od rođenja Mihaila Milovanovića u Narodnom muzeju Užice otvorena je izložba „Boje vremena – Mihailo Milovanović (1879–1941), portretista u ratu i u miru“. Izložba koja predstavlja Milovanovićevu portretnu delatnost u rasponu od tri decenije biće otvorena do 1. novembra.

Slavica Stefanović direktorka Narodnog muzeja Užice, istakla je da je projekat u celosti finansiralo Ministarstvo kulture i zahvalila se ustanovama i privatnim vlasnicima, koji su za izložbu ustupili slike.

“Ovde je prikazano 12 portreta iz fonda Legata Mihaila Milovanovića Narodnog muzeja Užice i 17 porterta koje su nam ustupile ustanove kulture, Vojni muzej iz Beograda, Muzej grada Beograda, Narodni muzej Valjevo, Dom zdravlja “Evelina Haverfild” Bajina Bašta i vlasnici privatnih zbirki Dragana Infović i Mladen Milovanović iz Beograda i Milivoje Todorović iz Dubice kod Kosjerića. Zato želim da se zahvalim svima koji ste tu sa nama, ali pre svega našim dragim kolegama i privatnim vlasnicima koji su nam ustupili ove portrete. Istovremeno, želim da pozovem sve sugrađane, a naročito škole da iskoriste ovu jedinstvenu priliku i pogledaju izložbu koja će biti otvorena do 1. novembra”.

U ime grada Užica prisutnima se obratio Rajko Radosavljević zamenik gradonačelnice, istakavši da se sa razlogom izložba otvara na Dan grada Užica, kao sećanje i omaž na prvog akademskog slikara našeg kraja.

“Sa razlogom i zadovoljstvom smo i rekonstrukciju kuće Mihaila Milovanovića svrstali u primarne i najznačajnije infrastrukturne projekte, koji će u toku naredne godine biti završen, čime ćemo mu se na dostojan način odužiti. Osim sećanja ostaje nam i pominjanje, ali i prenošenje dela i stvaralaštva ovog velikog slikara”, rekao je Radosavljević.

Profesorka Gordana Lazić istoričarka umetnosti, koja se godinama bavila istraživanjem lika i umetničkog dela Mihaila Milovanovića, govorila je o okolnostima njegovog života i slika koje je stvarao, posebno istakavši, da je on to izuzetno radio i u vremenu najgoreg siromaštva jednako kao i u vremenu spektakularnih rezultata koje ostvario.

“Ne glorifikujući ličnost Mihaila Milovanovića htela bih da istaknem nešto drugo, da podsetim na taj put koji je on prešao od tih uslova gotovo surovih za jedno dete, pa do onih spektakularnih rezultata i ciljeva koje ostvario u svom životu. Naravno na tom putu postojali su brojni izazovi, ali savladavajući sve to, Milovanović je postao na neki način simbol volje, istrajnosti, hrabrosti, pa čak i vedrine sa kojom je prihvatao svoju sudbinu. Upravo ta karakteristika, ta osobina i spoj sa jedne strane životnog iskustva, a sa druge jedne duboke refleksivnosti obeležili su i njegovo portretno slikarstvo. Ovih 29 portreta koji su hronološki izloženi i koji nam oslikavaju razvoj slikarevog stila, ali i njegove zanatske veštine svedoče o jednom bogatom i sadržajnom umetničkom izrazu i vremenu u kome je Mihailo Milovanović živeo”.

Autorka izložbe Katarina Mićunović Dogandžić, viši kustos Narodnog muzeja Užice, kaže da posetioci mogu da vide jednu izvanrednu tehniku bilo da je reč o ratnim, građanskim ili porodičnim portretima.

“Pored 29 portreta pronašli smo i gotovo toliko originalnih fotografija i posetioci će biti u prilici da vide da je Mihailo Milovanović uspevao da sa izuzetno visokom verodostojnošću predstavi te ljude, njihov karakter i narav. Naša namera je bila da se istakne jedan od njegovih najvećih kvaliteta a to je da je on vrstan portretista”.

Izložba će biti otvorena do 1. novemba uz stručno vođenje koje će biti organizovano 14. 21. i 28. oktobra 2024. godine, u trajanju 11–14 časova, a tokom održavanja izložbe u Narodnom muzeju Užice biće organizovane likovne radionice za učenike užičkih škola.

Korišćene fotografije preuzete sa www.uzice.rs