Sedam decenija postojanja i rada užičke organizacije slepih i slabovidih

Autor: uzice.rs
21. Oktobar 2024
Sedam decenija postojanja i rada užičke organizacije slepih i slabovidih

U prisustvu predsednika Saveza slepih Srbije Milana Tošića, predstavnika Ministarsta za rad zapošljavanje boračka i socijalna pitanja, grada Užica, opština Čajetina i Arilje, kao i predstavnika Međuopštinskih organizacija slepih iz Šapca, Beograda, Kragujevca, Prijepolja i Bajine Bašte, Međuopštinska organizacija Saveza slepih Užice obeležila je 70 godina rada i postojanja.

Značajan jubilej užičkoj organizaciji slepih i slabovidih u ime grada Užica čestitao je Rajko Radosavljević zamenik gradonaečelnice Užica, istakavši da je grad ponosan na saradnju i sve zajednički realizovane projekte i akcije.

“Srbija bez barijera i Užice bez barijera, jeste naš cilj. I nije to samo slogan koji izgovaramo, jer brojnim merama i aktivnostima trudimo se da barijere i prepreke rušimo i gradimo društvo jednakih mogućnosti za sve. Mnogo toga smo uradili u prethodnom periodu kako u pogledu infrastrukture tako i naših planskih i starteških dokumenata sa željom da unapređujemo uslove za život svih osoba sa invaliditetom. I mnogo posla je još pred nama. Međutim, verujem da ćemo kao i do sada u saradnji sa svima vama, uspeti da savladamo sve prepreke i izazove”, istakao je Radosavljević.

Milan Stošić predsednik Saveza slepih Srbije naglasio je da ovim jubilejom užička organizacija zapravo obeležava postignute rezulaztte u proteklih 70 godina.

“Ovaj jubilej je povod da kažemo da su rezultati koje Savez sa svoje 84 organizacije postiže i našu organizacije na nivou republike pozicionira visoko kao jednu od vodećih u Invalidskom pokretu Srbije. Sve što radimo ima za cilj da položaj osoba sa invaliditetom sa društvenih margina pomeri ka središtu aktivnog i stvaralačkog života, a da imamo više ovakvih organizacija kao što je užička sigurno bi bilo lakše i brže. Verujem u našu snagu, energiju, upornost, ali i razumevanje članova udruženja. Ljubav, humanost i solidarnost su najkreativnije komunikacije među ljudima”, naglasio je Stošić.

U ime užičke organizacije prisutnima se obratila i zahvalila Dragana Dučić, predsednica MO Saveza slepih i Užice. Prema njenim rečima ništa ne bi bilo moguće bez ogromne podrške i razumevanja lokalne samouprave, resornog ministarstva, ustanova kulture, gradskih organizacija i svih udruženja osoba sa invaliditetom. Ona je posebnu zahvalnost uputila Medicinskoj školi Užice, čiji se nastavnici i učenici rado odazivaju na sve akcije i aktivnosti udruženja.

Ovom prilikom zaslužnima za doprinos i podršku u radu dodeljene su zahvalnice, a prisutni su imali priliku da pogledaju film o sedam decenija postojanja i delovanja užičke organizacije slepih.

Korišćene fotografije preuzete sa www.uzice.rs