Otvoren “Privredni forum Užice 2024”

Autor: uzice.rs
22. Oktobar 2024
Otvoren “Privredni forum Užice 2024”

Gradonačelnica Užica dr Jelena Raković Radivojević, otvorila je dvodnevni skup privrednika pod nazivom “Privredni forum Užice 2024”, čiji je organizator grad Užice uz podršku Regionalne privredne komore Užice, Privredne komore Srbije i privrednih kompanija koje posluju u gradu i okruženju. Svečanom otvaranju prisustvovao je ministar spoljne i unutrašnje trgovine Tomislav Momirović, koji je bio i učesnik prvog panela na temu trgovinskih potencijala i prilika za ekonomski rast privrede Zlatiborskog okruga.

Prema rečima gradonačelnice Užica dr Jelene Raković Radivojević, cilj ovog privrednog foruma jeste povezivanje i jača saradnja između privrednika, grada i republike.

“Ovogodišnjim, prvim po redu Privredim forumom, uz izuzetne učesnike, objedinili smo dijapazon različitih tema, važnih kako na republičkom, tako i na lokalnom nivou. Svi paneli i sve teme o kojima se razgovara tiču se ključnih polja privrede i privrednih kretanja, počev od uvodnog koji se odnosi na zastupljenost žena na različitim pozicijama, kako u državnom, tako i u privatnom sektoru, preko sistema dualnog obrazovanja, sa akcentom na Trening centar za dualno obrazovanje na čijoj izgradnji su otpočeli radovi do panela sa vodećim privrednicima našeg grada koji se odnosi na trgovinske potencijale za ekonomski rast privrede Zlatiborskog okruga u kome je učešće uzeo ministar spoljne i unutrašnje trgovine Tomislav Momirović. Njemu i predstavnicima Ministarstva privrede upućujem posebnu zahvalnost na podršci i prisustvu ovom važnom privrednom skupu”, naglasila je gradonačelnica.

Ministar spoljne i unutrašnje trgovine Tomislav Momirović izrazio je zadovoljstvo zbog učešća na užičkom Privrednom forumu i susreta sa privrednicima koji su nosioci ekonomije ovog kraja, istakavši da je Zlatiborski okrug u prethodnoj godini imao ukupnu trgovinsku razmenu veću od 1,5 milijardi evra i izvoz oko 900 miliona evra.

“Ja mislim da su to veliki podaci, naročito ako imate na umu da je pre deset godina izvoz iz ovog okruga iznosio nešto više od 490 miliona evra. Naša ekonomija je značajno porasla, u dobroj meri se promenila, preduzeća su ojačala, više ljudi se zaposlilo i mi moramo da u narednom periodu očuvamo visoke stope rasta koje idu i preko 3,5 i 4 odsto u odnosu na BDP, iako situacija ako sagledamo prostor EU nije nimalo jednostavna. Bez obzira na to mi moramo da obezbedimo našim ljudima veće plate, veće penzije, bolja radna mesta, da ojačamo naše kompanije dodatno i mi ćemo to uspeti da uradimo”, istakao je ministar Momirović.

On je naglasio i da će Vlada Republike Srbije i dalje raditi na uklanjanju barijera i jačanju privrednog sektora, uvažavajući sugestije privrednika.

Ana Lapčević direktorka Regionalne privredne komore Užice, ističe da je Zatiborski okrug i dalje među najvećim izvoznicima, da podaci pokazuju rast izvoza i spoljnotrgovinske razmene u prvih osam meseci i trend da će tako biti do kraja godine.

“Privredni ambijent se menja, izazovi su stalni, a jedan od njih o kome ćemo tokom ovog foruma govoriti, odnosi se na nedostatak radne snage. Takođe tu su i teme iz Zelene agende zbog izvozno orijentisane privrede i uvođenja ekoloških standarda što zahteva dodatno angažovanje i finansijska ulaganja privrednika. Takođe moramo govoriti i o saobraćajnoj infrastrukturi, jer neophodno je da se što pre privedu kraju veliki infrastrukturni projekti poput autoputa “Miloš veliki”, obilaznice oko Užica, tunela Kadinjača i revitalizacije pruge Beograd-Bar. Veoma su prisutni i poremećaji izazvani kovidom i ratovima koji su aktuelni na Bliskom istoku, tu su i česte promene kamata. Izazovi su brojni i ono što je primetno je da naša privreda mora veoma brzo da im se prilagođava.

Mihailo Vesović, direktor Sektora za strateške analize, usluge i internacionalizaciju Privredne komore Srbije ističe da je Zlatiborski okrug očuvao i ojačao najjači deo industrijskog kapaciteta, gde su okosnica velike kompanije koje upošljavaju veliki broj malih i srednjih preduzeća u svom lancu proizvodnje.

“Ipak ono što zahteva dodatni razvoj je saobraćajna infrastruktura, 5 G infrastruktura, dovođenje univerzitetskih ili srednjih stručnih škola koje će moći da na neki način dodaju edukaciju koja je potrebna da bi se sačuvali mladi ljudi, da bi ostajali ovde. Mislim da je takođe važna proizvodnja specifične loklane hrane kao deo turističke ponude, jer Zlatiborski okrug ima ogroman potencijal za to, naročito u okviru prekogranične saradnje. Zlatiborski kraj ima itekako perspektivu, on jeste u velikoj meri industrijski kraj, ali se sve više i više oslanja na usluge poput turizma i saobraćaja.”

U Zlatiborskom okrugu posluje 3.300 privrednih društava i oko 15 hiljada preduzetnika, koji upošljavaju oko 87 hiljada ljudi. Prvi užički priredni forum ima za cilj da okupi njihove predstavnike i da se u direktnoj komunikaciji sa predstavnicima lokalne samouprave, republičkih organa i institucija na vreme prepoznaju problemi i izazovi i na najmanju meru svedu rizici u poslovanju. Forum se nastavlja sutra novim panelima vezanim za izazove tehnoloških inovacija, veštačku inteligenciju i sajber bezbednost kao i makroekonomskim projekcijama i potencijalima za 2025. godinu.

Korišćene fotografije preuzete sa www.uzice.rs