Akcija i tribina za prevenciju dijabetesa

13. Novembar 2017
Akcija i tribina za prevenciju dijabetesa

Povodom obeležavanja 14. novembra 2017. godine – Svetskog dana borbe protiv šećerne bolesti, Zavod za javno zdravlje Užice organizuje akciju merenja šećera iz kapilarne krvi.

Akcija će se biti sprovedena, u utorak 14. 11. 2017. godine, u prostorijama ( kod Infopulta) Tempo Hipermarketa od 8 do 11 časova.

Svetski dan dijabetesa je kampanja sa ciljem skretanja pažnje na problem dijabetesa u svetu, pa Savetovalište za dijabetes Doma zdravlja Užice i  Društvo za borbu protiv šećerne bolesti Užice tim povodom u sredu 15. novembra sa početkom u 11 časova u Sali Doma zdravlja organizuje niz predavanja za sve zainteresovane građane

  • Dr spec. Snežana Novaković, DZ Užice – „ Šećerna bolest i hronične komplikacije bolesti, sa posebnim osvrtom na dijabetesno stopalo“
  • Vdn Ana Obradović, DZ Užice – „Ishrana i šećerna bolest“
  • Dr Jelena Ristić, PharmaMaac – „Značaj samokontrole kod obolelih od šećerne bolesti“
  • Dipl ph Snežena Živanović, ZU Kršenković – „ Primena dijetetskih suplemenata u cilju prevencije hroničnih komplikacija šećerne bolesti“

Ovim povodom Savetovalište za dijabetes, za sve građane organizuje radionice i konsultacije sa lekarom sa ciljem prevencije šećerne bolesti.

Tom prilikom biće podeljen i zdravstveno edukativni materijal o ishrani, samokotroli šećera i pravilnoj aplikaciji insulina.

Inače, dijabetes je u Srbiji peti među vodećim uzrocima smrti, a prema proceni Instituta za javno zdravlje “Dr Milan Jovanović Batut” 710.000 odraslih boluje od dijabetesa, izjavio je ministar zdravlja Zlatibor Lončar.

On je rekao da polovinu obolelih od dijabetesa čini radno sposobno stanovništvo, a da se tip dva dijabetesa sve češće dijagnostifikuje kod dece i adolescenata.

“Zbog učestalosti brojnih komplikacije koje ga prate, dijabetes nameće veliki ekonomski teret zdravstvenom sistemu i čitavom društvu. Troškovi zdravstvene zaštite obolelih od dijabetesa su dva do tri puta veći u odnosu na troškove za one koji ga nemaju”, rekao je Lončar.

Najavljujući formiranje nacionalnog referentnog centra za dijabetes, Lončar je kazao da je u toku izrada novog nacionalnog programa za prevenciju dijabetesa i registra pacijenata i naveo i da po proceni Međunarodne federacije za dijabetes svaka 11 osoba u svetu ima tu bolest, što je približno 415 miliona ljudi.