Akcijom “Zajedno za život” budući vaspitači i učitelji dokazali humanost 

06. Decembar 2020
Akcijom “Zajedno za život” budući vaspitači i učitelji dokazali humanost 

Jako smo ponosni na činjenicu da je uprkos trenutnoj epidemiološkoj situaciji, broj dobrovoljnih davaoca krvi, među studentima, ostao nepromenjen, istakli su iz Udruženja studenata Pedagoškog fakulteta iz Užica, nakon akcije dobrovoljnog davalaštva krvi koju tradicionalno organizuju dva puta godišnje.

Veliku zahvalnost izražavaju svima koji su pokazali želju da doniraju svoju krv i na taj način nekome produže život! Jer, ako ne mi, ko i ako ne sada, kada?

Studenti koji su članovi udruženja su svesni da je smanjen broj ljudi koji se odazivaju da daju krv zbog pandemije, pa je to njihov motiv da pomognu u prikupljanju najdragocenije tečnosti.

Udruženje studenata Pedagoškog fakulteta organizovalo je akciju „Zajedno za život“ u saradnji sa Službom za transfuziju krvi i Crvenim krstom.


Kada su u pitanju zalihe krvi u Opštoj bolnici u Užicu trenutno su smanjene rezerve AB+ i A- krvne grupe, a veliki je broj pacijenata kojima je potrebna i A+ kao i O+.

Inače, podaci pokazuju da prosek davanja krvi u Srbiji pre pojave korone nije prelazio 3% stanovništva, a da je tokom pandemije još manji.


Podsećamo da dobrovoljni davalac krvi treba da bude zdrava osoba, uzrasta od 18 do 65 godina, i da nema neku akutnu ili hroničnu bolest za koju uzima terapiju. Na prijemu se potencijalnom davaocu meri temperatura, popunjava upitnik vezano za zdravstveno stanje i kretanje, kao i na pitanja vezana za određene navike iz ličnog života.

Prilikom davalaštva krvi obavezno je nošenje lične zaštitne opreme, kako osoblja, tako i dobrovoljnih davalaca krvi, a zbog aktuelne epidemiološke situacije, akcenat se stavlja na putovanja, simptome respitorne infekcije i povišenu temperaturu.