Akcijom “Zažmuri da bi me razumeo” obeležen svetski dan belog štapa

Autor: uzice.rs
15. Oktobar 2023
Akcijom “Zažmuri da bi me razumeo” obeležen svetski dan belog štapa

Povodom 15.oktobra Svetskog dana belog štapa u Užicu je organizovana šetnja novom taktilnom stazom na Gradskoj plaži. U akciji Međuopštinske organizacije slepih i slabovidih Užice pod nazivom “Zažmuri da bi me razumeo”, učestvovali su članovi Gradskog veća, predstavnici gradskih udruženja osoba sa invaliditetom i učenici nekoliko užičkih srednjih škola.

Slobodan Grbić član Gradskog veća za socijalnu politiku čestitao je u ime grada Svetski dan belog štapa članovima Međuopštinske organiacije slepih Užice, istakvaši da je predstavnicima grada čast i zadovoljstvo da mogu da pruže podršku i na ovaj način.

“Svesni smo da nije moguće u svim delovima grada, zbog konfiguracije terena, obezbediti pristupačnost osobama sa invaliditetom, ali se trudimo da gde god je to moguće učinimo. Dokaz je i ova taktilna staza na Gradskoj plaži ali i sve ono što smo uradili u prethodnom periodu tokom rekonstrukcije ulica, trotoara, ustanova. Naredni korak je prilagođavanje zgrade Gradske uprave osobama sa oštećenim vidom i kao i uvek u sardnji sa udruženjem, siguran sam, doći ćemo do najboljih rešenja.”

Dragana Dučić predsednica Međuopštinske organizacije slepih i slabovidih izrazila je zahalnost gradu, većnicima, ostalim udruženjima i učenicima Medicinske, Ekonomske i Umetničke škole koji su se pridružili akciji.

“Svake godine se trudimo da obeležavanje ima poseban dodir na naše građanstvo i zato im danas poručujemo, zažmuri da bi me razumeo, beli štap je produžena ruka slepog čoveka koji samo dušom vidi”.

Ona je istakla i da su članovi udruženja posebno ponosni na Plaketu grada Užica koju su dobili u godini u kojoj obeležavaju 69. godina postojanja.

Fotografije preuzete sa www.uzice.rs