Ako možemo MI bacite i VI PET za čistiji svet!

24. Oktobar 2018
Ako možemo MI bacite i VI PET za čistiji svet!

Moji sedmaci naziv je izazova kojim je Marica Lazović, odeljenjski starešina kandidovala poster koji je osmislila sa svojih šest učenika 7.razreda sa višestrukim smetnjama u razvoju  Osnovne škole za obrazovanje učenika sa smetnjama u razvoju “Miodrag V. Matić”  za projekat „Ne prljaj. Nemaš izgovor! – IZAZOV!“ SBB fondacije.  

Ivona i ostali

Učenici 7. razreda Osnovne škole za obrazovanje učenika sa smetnjama u razvoju “Miodrag V. Matić” Foto–M.Lazović

Eko bonton poster pod sloganom “Baci pet za čistiji svet” delo je njenih učenika Petra Madžarevića, Ivone Nešić, Vasilija Popovića, Mike Sokić, Anđele Stevanović i Ene Totić.

Želim da istaknem da iako moji učenici pripadaju kategoriji dece sa posebnim potrebama, to ih ni  po čemu ne odvaja od svih ostalih, jer i oni žele da žive u zdravom okruženju.  Zato verujem da će mnogi glasati za nas, jer preko postera šaljemo  jasnu poruku koju svi mogu da razumeju… zato, ako možemo MI bacite i VI PET za čistiji svet!, kaže Marica Lazović za naš portal.

Ističe da ukoliko njihov izazov bude najkreativniji rad i osvoji nagradu u vrednosti od 2.500 evra da će kupiti tablet, asistivne tehnologije i didaktičke materijale kako bi ovo odeljenje i ostali učenici škole mogli da napreduju još više shodno mogućnostima i potrebama.

Baci 5

Za glasanje je potrebno registrovati se na linku, a može se glasati za više radova, za svaki po jedanput.

„Ne prljaj. Nemaš izgovor – IZAZOV!“ je deo višegodišnje kampanje „Ne prljaj. Nemaš izgovor!“ i predstavlja neformalni vid ekološkog obrazovanja učenika osnovnih škola. Realizuje se kroz postavljanje izazova i pozivanja odeljenja svih osnovnih škola u Srbiji da učestvuju u konkursu na zadatu temu.

Projekat će trajati tokom cele školske 2018/2019 godine. Izazovi koji budu postavljeni osmišljeni su tako da samim učestvovanjem u njima deca aktivno menjaju svoju životnu sredinu i utiču na njenu zaštitu i očuvanje, navodi se na sajtu organizatora. Deca su podstaknuta da razvijaju ekološku svest i da se kroz timski rad i igru kreativno izraze, razviju samoinicijativu i pozitivne vrednosti.

Projekat „Ne prljaj. Nemaš izgovor! – IZAZOV!“ je dobio podršku Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja i Zavoda za unapeđivanje obrazovanja i vaspitanja.

troje dece

Foto–M.Lazović

Inače, tradicija osnovnog obrazovanja učenika sa smetnjama u razvoju datira od školske 1964/65. kada je odlukom Skupštinskog Sreza Titovog Užica počela da radi Specijalna škola za slušno oštećenu decu. Od 1981. Godine kada je izgrađen školski objekat za edukaciju i rehabilitaciju ove dece škola nosi ime poznatog defektologa Miodraga V. Matića.

Školske 2010/2011. godine, škola dobija status  Centra za podršku obrazovanju i vaspitanju dece sa različitim smetnjama u razvoju.

Trenutno je od predškolskog uzrasta do osmog razreda pohađaju 32 ucenika, dok je 500 dece sa različitim smetnjama u razvoju sa područja Užica i opština Nova Varoš, Priboj, Požega i Prijepolje na podšci u ovoj ustanovi.

Škola pruža podršku Inkluzivnim timovima pri redovnim vrtićima, odnosno školama na lokalnom nivou i nivou školske uprave Zlatiborksog okruga. Samim tim škola organizuje upis učenika sa različitim smetnjama u razvoju. U okviru škole postoji i internat inkluzivnog karaktera za decu koja nisu sa teritorije grada Uzica.