Aktivno do posla

01. Avgust 2016
Aktivno do posla

Oko 150 ljudi biće angažovano u Užicu kroz programe i mere aktivne politike zapošljavanja za šta su grad Užice i Filijala Nacionalne službe za zapošljavanje ukupno izdvojili 18, 5 miliona dinara. Najviše osoba biće angažovano na javnim radovima u trajanju do četiri meseca za šta će primati 18 000 dinara.

Zahvaljujući programima stručne prakse 58 lica će kod 29 poslodavaca ulaziti u svet rada stičući na taj način neophodne veštine i znanja, ali i spremajući se za polaganje stručnih ispita. Za Zoricu Milošević, direktorku Filijale Nacionalne službe zapošljavanja u Užicu ovo je najznačajnija mera, jer afirmiše zapošljavanje mladih. Ona ističe da su od ukupno 11 895 nezaposlenih na području Filijale NSZ, mladi do 30 godina života zastupljeni u 24,2% slučajeva. U Užicu je evidentirano 5 218 lica (od toga 500 u Sevojnu) koja traže posao, od čega su mladi na nivou 23%.

Programom samozapošljavanja koji je sufinansiran iz gradskog budžeta sa dva miliona dinara, obuhvaćeno je ukupno 11 lica, od čega je pet omladinskih projekata koji su podržani sa 180 000 dinara. Isto sredstava dobilo je još pet lica, a jedna osoba sa invaliditetom potpisala je ugovor vredan 200 000 dinara. Na subvencije za nova radna mesta poslodavci mogu da računaju na 150 000 dinara po osobi, a ukoliko angažuju lice sa invaliditetom biće im odobreno 180 000 dinara. Za ovaj program ukupno je opredeljeno milion i 900 hiljada dinara. Stručna praksa za posebna znanja i veštine radi polaganja stručnih ispita odobrena je za 14 lica koja će biti angažovana na period od šest meseci do godinu dana i za to vreme u zavisnosti od stručne spreme primati 12,14 a sa fakultetom 16 hiljada dinara. Po principu stručne prakse biće angažovano još 44 lica bez obzir na stručnu spremu i primaće isti iznos kao prethodna grupa. Preko javnih radova u Bioktošu, Vodovodu, Stan-u, Muzeju, Domu zdravlja i u nekoliko Udruženja biće raspoređeno ukupno 67 lica (16 OSI), istakao je Vidoje Drndarević, član gradskog veća za socijalnu politiku. On ne spori činjenicu da ovo jeste privremeno gašenje požara nezaposlenosti, ali kao primer dobre prakse navodi Valjaonicu bakra u kojoj su nakon prošlogodišnje stručne prakse svi ostali da rade. Očekuje da bi tako moglo da bude i ove godine, jer je ovom kolektivu odobren prijem 22 lica za stručnu praksu.

Svesni smo problema nezaposlenosti koji pogađa većinu gradova i opština u Srbiji, i upravo iz tog razloga grad Užice svake godine uvećava iznose za mere aktivne politike koje realizujemo u saradnji sa NSZ. Nadležno ministarstvo prošle godine prepoznalo nas je među tri najbolje lokalne samouprave u Srbiji za šta smo dobili zahvalnicu. Ove godine izdvojili smo 11 miliona budžetskih sredstava, a Filijala NSZ 7, 5 miliona dinara. Sa ukupno 18, 5 miliona dinara na nekoliko meseci rešićemo problem nezaposlenosti za 150 lica, kaže gardonačelnik Tihomir Petković. On dodaje da se trajnije rešavanje nezaposlenosti može očeekivati u narednih nekoliko godina, kada se završi deo autoputa na Koridoru 11 i kada aerodrom Ponikve bude u punoj funkciju. Siguran sam da ćemo tada postati zanimljivi investitorima koji žele da ulažu u naš kraj, obećava Petković.

Inače, u Užicu su 8. jula ove godine imenovani novi članovi Saveta za zapošljavanje. 

Vidoje Drndarević, član Gradskog veća u oblasti brige o porodici, zdravstva i socijalnoj politici imenovan je za predsednika Lokalnog saveta za zapošljavanje, dok su ostali članovi Dragoljub Kostić, član Gradskog veća u oblasti poslovanja javnih preduzeća, Petar Blagojević, član Gradskog veća u oblasti društvenih delatnosti, Milojka Bosić i Sara Božić, predstavnice Odeljenja za lokalni ekonomski razvoj, zatim Joviša Starčević, predstavnik privrede, Dragovan Drašković, predstavnik Veća samostalnih sindikata, Obradin Ješić, direktor Umetničke škole, Ljiljana Pantelić, predstavnica Regionalne privredne komore. Među članovima Lokalnog saveta za zapošljavanje su i Zorica Milošević, direktorka Nacionalne službe za zapošljavanje, Predrag Bakić, predstavnik nevladinog sektora, Verica Milutinović, predstavnica nezaposlenih sa evidencije NSZ i Slobodan Vasović, predstavnik udruženja Roma.