29 Užičana razgovaralo sa potpredsednicom Vlade Zoranom Mihajlović

iconAktuelno

July 31, 2021

29 građana Užica imalo je priliku da za tri sata, koliko je trajao prijem, upriličen u Gradskoj kući svoje probleme, ali i predloge i sugestije predoči potpredsednici Vlade i ministarki rudarstva i energetike prof. dr Zorani Mihajlović i njenim saradnicima, ali i gradonačelnici Užica dr Jeleni Raković Radivojević, članovima Gradskog veća i direktorima javnih preduzeća.

“Nama je posebno zadovoljstvo što je Užice drugi grad, posle Vranja, u kome je organizovan prijem građana od strane potpredsednice Vlade i ministarke rudarstva i energetike prof. dr Zorane Mihajlović”, istakla je nakon prijema gradonačelnica Užica.

“Svesni smo da su aerozagađenje, nedostatak kanalizacione mreže u pojedinim delovima grada ili nedostatak mesta u vrtićima ono što je prioritet, a upravo tu nam je potrebna podrška Vlade i resornih ministarstava kako bi se rešili najveći problemi Užičana.

“Vrlo važan projekat za Zlatiborski okrug je planirani gasovod od Zlatibora do Priboja, od Priboja do Prijepolja i od Prijepolja ka Sjenici. Kako je sve još u fazi idejne razrade nismo sigurni da li će ići od Prijepolja do Sjenice ili će od Novog Pazara ići do Sjenice. U svakom slučaju ako se bude išlo do Sjenice biće jedan odvojak i do Nove Varoši. Otprilike to je deonica od oko 80 kilometara od Zlatibora do Sjenice. Kapacitete još ne znamo jer ćemo u saradnji sa loklanim samouoravama sagledati, ali je ključno da je to velika stvar za ove gradove u smislu ekologije i zaštite životne sredine, ali za potencijalne investitore naročito inostrane koji pored osnovne infrastrukture zahtevaju i gas, istakao je Veroš Stanković direktor Sektora distribucije gasa Srbijagasa.

“Najvrednija i najduža trasa u okviru transbalkanskog koridora se odnosi na ovo područje i ovaj region, gde se investira u dvostruki dalekovod najvišeg superiornog napona 400 kilovata u dužini od 109 kilometara i vrednosti od čak 58 miliona evra. Elektromreža Srbije ovaj projekat sprovodi u punom kapacitetu, planirano je da se završi kao treća od ukupno četiri sekcije transbalkanskog koridora do kraja 2025. godine. Ovo će doprineti kompletno daljem razvoju svih privrednih kapaciteta i potencijala ovog regiona, rekla je Jelena Matejić, direktorka Elektromreže Srbije.

Po rečima potpredsednice Vlade i ministarke energetike i rudarstva prof. dr Zorane Mihajlović, pitanje energetske infrastrukture veoma je važno, što se kako je istakla pokazalo i danas kada su se građani Užica interesovali za rešavanje problema u toj oblasti. Bilo je teških tema, bilo je suza, bali i smeha, bilo je i odgovora odmah na određena pitanja”, istkala je potpredsednica Vlade govoreći o razgovorima sa građanima.

Potpredsednica Vlade je najavila da će se prijemi građana nastaviti i u ostalim gradovima Srbije i pozvala predstavnike i ostalih ministarstava da se u njih uključe, kako bi iz dobre saradnje lokalane samouprave i republike proisteklo efikasnije rešavanje problema svih građana Srbije.

Fotografije preuzete sa www.uzice.rs.