Festivalski gran pri filmu „1-0, Zvezdino prvo finale“

iconAktuelno

July 3, 2019

Na Zlatiboru je završen osmi Međunarodni festival sportskog filma  ”Zlatibor 2019.”, a glavna nagrada, festivalski „gran pri“, dodeljena  je filmu „1-0, Zvezdino prvo finale“ autora Milana Stojiljkovića i  Stivena Sirete. To je divno filmsko podsećanje na put Crvene zvezde do  finala Kupa UEFA 1979. i nesrećnog poraza u poslednjem meču, posle  jednog nepostojećeg penala. Sekvence pobeda nad Dinamom iz Drezdena ,  Sportingom iz Hihona, Arsenalom, Vest Bromvič Albionom i Hertom  podsećaju na jednu veliku generaciju igrača u crveno-belim dresovima i  njihovog legendarnog trenera Branka Stankovića.
Festivalsku nagradu „Dinko Tucaković“ za najbolju režiju dobio je srpki  reditelj Ivica Vidanović, autor filma “Zlatni momci sedamdesete“.
Nagrada za najbolji igrani film pripala je ostvarenju „Tri sekunde za  večnost“ ruskog reditelja Antona Megerdičeva. Žiri ( u sastavu Vladimir  Stanković, Nikolaj Parohovnik i  Dušan Vrakela) nagradu za najbolji  dugometražni dokumentarni film dodelio je hrvatskom „Uvik isto“  rediteljke Slavice Šnur. Kao najbolji kratkometražni dokumentarni film  nagrađen je ”Martin Strel – čovek koji je pobedio Amazon” autora  Dragana Stanojevića. Nagrada za najbolji film o visokim moralnim  vrednostima u sportu dodeljena je ostvarenju „Otvorenih očiju“ autora Marka Novakovića, dok je nagradu za najbolji film o ličnosti u sportu  dobio film „Švabo iz Sarajeva“ autora Sabahudina Topalbećirevića. Za  najbolju fotografiju nagrađen je Mehdi Amiri, direktor fotografije u
iranskom filmu „Odbojka“.

Specijalna priznanja na ovom festivalu dobili su Arijana Saračević Helać  za film „Bosna – 40 godina titule evropskog šampiona“, bugarska autorka  Valentina Fidanova Kolarova (film „ S one strane skoka“), kao i film  „Duh Tel Aviva. Festivalsko priznanje pripalo je i ostvarenju „Sreta –  veliki majstor rvanja“, dok je kao grad sporta nagrađen Zrenjanin, koji  se ovde predstavio filmom „Žensko lice sporta u Zrenjaninu“.

Na osmom zlatiborskom festivalu prikazano je vipe desetina filmova i TV  emisija iz 22 zemlje s raznih krajeva sveta. Završnu reč na ovoj  filmskoj smotri imao je jedan od ovogodišnjih dobitnika nagrade za  životno delo Gojko Mitić, nakon čega je prikazan film „Sinovi velike  medvedice“ s Gojkom u glavnoj ulozi.