Godina preduzetništva

iconAktuelno

April 13, 2016

Vlada Srbije 2016. godinu proglasila godinom preduzetništva, pa su na državnom nivou kreirana 33 programa podrške i razvoja sektoru malih i srednjih preduzeća. Ukupan iznos sredstava za tu namenu je 16,6 milijardi dinara od čega je 4,4 milijarde bespovratnih sredstava kroz različite programe podrške.

To je podrška za početnike, podrška razvoju poslovnog okruženja i podrška za rast i razvoj malih i srednjih preduzeća koja posluju duže od dve poslovne godine u svim delatnostima  osim u sektoru trgovine, navodi Nataša Jovanović, viši savetnik za početnike u biznisu u RRA . Izmenom zakonskih regulativa i kroz različite iznose finansijske podrške krajnji cilj je uspostavljanje boljeg poslovnog okruženja.

Foto-uzickarepublikapress.rs

Foto-uzickarepublikapress.rs

Početnicima je namenjena kreditna podrška preko Fonda za razvoj i Razvojne agencije Srbije. Pre toga oni će proći edukaciju kako da započnu sopstveni posao, a zatim i mentoring (nefinansijska savetodavna podrška) kako bi se njihov razvoj  pratio u prvoj godini poslovanja.

Za firme koje već funkcionišu predviđeni su drugi paketi podrške namenjeni za dalji rast i razvoj kroz investicije u opremu, proširenje poslovanja, adaptaciju prostora, podsticaj izvoza i promocije na međunarodnom tržištu.

Trenutno su aktuelni programi Nacionalne službe za zapošljavanje (do 18. aprila) i kreditne linije Fonda za razvoj za firme koje rade duže od dve godine. Start up programi se očekuju oko 20. aprila, a početkom maja i ostali programi namenjeni kako početnicima tako i onima koji već posluju, dodaje Nataša Jovanović, viši savetnik za početnike u biznisu u RRA Zlatibor. Kaže da su kriterijumi određeni u zavisnosti od programa i definisani su na nacionalnom nivou. Svi se mogu  videti na portalu http://godinapreduzetnistva.rs/

Na području Zlatiborski okrug svest o preduzetništvu raste iz godine u godinu, a prolaznost za programe je visoka. Prethodnih godina posredstvom RRA Zlatibor podržani su projekti za jačanje konkurentnosti, razvoj i podrška ženskom preduzetništvu, start up programi, razvoj inovativnih klastera a  West metal  je dobio podršku u 2013. i 2014. godini za određene projekte.

Kao viši savetnik za početnile u biznisu onima koji imaju poslovnu ideju savetuje  da prvo dođu na besplatnu obuku za započinjanje sopstvenog posla, kako bi se kroz izradu biznis plana testirala ideja a na osnovu toga da se pravi predlog projekta budućeg poslovanja. To je pravi put da se dođe do sagledavanja  isplativosti ideje.

Treba istaći da je  RRA Zlatibor iz Užica akreditovana za pružanje seta usluga informativnog karaktera, besplatnih obuka na različite teme u cilju unapređenja poslovanja, konsalting usluga (izrada biznis planova i prikupljanje dokumentacije za različite programe podrške) i promociju svih programa.