Grip usmrtio dve osobe u Zlatiborskom okrugu

iconAktuelno

February 5, 2019

Jedan 35-godišnji mladić iz Sjenice i 70-godišnja žena iz Užica preminuli su zbog komplikacija na plućima koje je izazvao virus gripa AH1. Oba pacijenta su bila hospitalizovana sa teškom kliničkom slikom odnosno upalom pluća, istakla je Aleksandra Andrić, epidemiolog Zavoda za javno zdravlje iz Užica. Ona kaže da su u periodu od 28. januara do 3. februara na području okruga registrovana 1 382 pacijenata sa oboljenjima sličnim gripu.

U užičkoj bolnici od 50 pacijenata sa simptomima gripa koji su potražili pomoć lekara , polovina je hospitalizovana na infektivnom odeljenju, kaže Danijela Vasiljević, PR Zdravstvenog centra u Užicu, dodajući da su četiri pacijenta smeštena na intenzivnu negu, a da su tri životno ugroženaOna je podsetila da je i dalje na snazi zabrana poseta na svim odeljenjima u bolnicama u Užicu, Priboju i Prijepolju koja važi od petka, 1. februara.

Inače, lekari tokom dana kada se beleži povećan broj obolelih od virusnih i respiratornih infekcija preporučuju opšte mere prevencije koje podrazumevaju izbegavanje kolektivnog okupljanja u zatvorenom prostoru,higijenu ruku i disajnih puteva uz naglasak da se prilikom kašlja i kijanja obavezno koristi maramica. Ovim merama treba upotpuniti i dijetetski režim ishrane, koji podrazumeva unošenje veće količine čajeva i druge tečnost i vitaminiziranu ishranu.