Leukemije i tumori centralnog nervnog sistema najčečšći karcinomi kod dece

iconAktuelno

February 15, 2019

Na području Zlatiborskog okruga godišnje novooboli četvoro do šestoro dece, koji  se na lečenje šalju u Univerzitetsku dečju kliniku i Institut za majku i dete i u Institutu onkologiju i radiologiju Srbije u Beogradu. U ovim ustanovama trenutno boravi troje dece iz Užica i jedno iz Sjenice, istakla je dr Ana Kovačević, jedini pedijatar- hematolog na području čitavog okruga, dodajući da su leukemije i tumori centralnog nervnog sistema najčešći maligniteti kod dece i da se beleži značajan procenat izlečenja naročito leukemija. 

Na pojavu bolesti utiče zračenje i drugi štetni faktori iz okruženja. Najčešći simptomi kod leukemije su dugotrajna temperatura, uvećanje limfnih čvorova na vratu, uvećanje jetre i slezine a dok se kod raka kostiju kao početni simptomi javljaju bolovi u zglobovima, kostima i glavobolje. Pojedinačne ili udružene tegobe koje traju duže od sedam dana zahtevaju detaljno ispitivanje i dijagnostiku, navodi dr Kovačević.

Govoreći iz ličnog iskustva i poredeći period od poslednjih deset godina, ona je istakla da se maligniteti javljaju u “serijama” jer je na početku tog perioda bilo nekoliko dece obolele od limfoma, a pre pet godina od osteosarkoma, koji je najčešći rak kostiju i koji se uglavnom javlja u uzrastu između 10. i 25. godine života, kada kosti intenzivno rastu,  se lečilo četvoro dece skoro istovremeno.

U užičku bolnicu deca obolela od raka najčešće se javljaju radi kontrole nakon hemioterapije i između dva ciklusa hemioterapija radi prikupljanja laboratorijskih nalaza.

Trudimo se da zadržavanje u bolničkim uslovima bude što kraće pa se sve hospitalizacije svode na režim dnevne bolnicem istakla je dr Ana Kovačević, tvrdeći da se u ovoj ustanovi obolelima i njihovim porodicama pruža maksimalna podrška jer je po njenim rečima svaki vid pomoćikako deci tako i roditeljima  od izuzetnog značaja.

 

Povodom  15. februara Međunarodnog dana dece obolele od raka podaci Instituta “Batut” govore da u Srbiji dnevno jedno dete oboli od raka, što na godišnjem nivou dostigne cifru od 300 do 350 novoobolele dece. Naša zemlja još uvek nema nacionalni registar broja obolele dece u Srbiji.