Pijaća voda sa Vrutaka, slavinama Užičana, poteći ći krajem februara

iconAktuelno

January 31, 2019

Fabrika za preradu vode Petar Antonijević je završena i najnovja tehnologija se primenjuje od 5. decembra. Večeras će se u fabriku upustiti voda sa akumulacije Vrutci i uzeće se prvi uzorci prerađene vode čiji rezultati će biti poznati za deset dana. Ta voda se neće puštati u sekundarnu mrežu pa će Užičani i narednih deset dana piti vodu sa Sušičkih vrela.

Ako rezultati budu dobri, pristupiće se puštanju vode sa Vrutaka u celokupan sistema ali će građani tu vodu u vremenu od osam do deset dana koristiti kao tehničku.  Tih dana za piće će se koristiti flaširana voda i voda iz cisterni.

U tom periodu uradiće se tri uzastopne analize vode sa slavina a ukoliko one potvrde dobar kvalitet Užičani će, posle više od pet godina, početi da koriste prerađenu vodu sa Vrutaka.

Predstavnici grada zamolili su građane za strpljenje i saradnju kako bi se bez problema realizovale sve završne aktivnosti i kako bi na zadovoljstvo svih ponovo koristili zdravu pijaću vodu sa svog višdecenijskog izvorišta.

Sve analize sirove vode sa Vrutaka, rađene tokom decembra i januara meseca, pokazale su da je ona bezbedna i da u njoj nema prisustva algi.

Užičani su, posle petogodišnjeg iščekivanja, dobili savremenu i pozdanu fabriku za preradu vode, urađenu po principima najsavremenijih tehnologija i standarda.

Podsećamo, za projekat fabrike za preradu vode Petar Antonijević, Vlada Srbije posredstvom Ministarstva građevine, saobraćaja i infrastrukture uložula je 650 miliona dinara, Grad Užice 80 miliona a JKP Vodovod 50 miliona dinara.

Ponovne cisterne koje će za desetak dana biti raspoređene po gradu sve Užičane podsetiće na kraj 2013-te i početak 2014-te ali ovog puta bez strepnje i neizvesnosti.