Potpećka pećina uređena i otvorena za posetioce

iconAktuelno

Autor : Biljana Kuzmanović

April 3, 2019

Za unutrašnje i spoljašnje uređenje Potpećke sezone koja je od danas otvorena za posetioce resorno ministarstvo, grad Užice i Turistička organizacija Užica izdvojili su osam miliona dinara. Potpećka pećina otvorena je za turiste tokom sezone koja traje od aprila do novembra, a tokom prošle godine pećinu je posetilo više od osam hiljada ljudi.

Foto–graduzice.rs

Zamena elektroinstalacija u glavnom hodniku i dvoranama, novi mobilijar, suvenirnica, info table i putna signalizacija, poslovi su koji su urađeni na ovom turističkom lokalitetu, a plan gradske turističke organizacije je da se u funkciju stavi izlazna staza i da se radi na poboljšanju putne infrastrukture do pećine, istakla je Danijela Đorđević Arsić, direktorka Turističke organizacije Užice. Ona je naglasila da postoji zainteresovanost za nova speleološka istraživanja  ovog lokaliteta i da bi ona naredne godine mogla da se sprovedu.

Tihomir Petković, gradonačelnik Užica je istakao da je Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija u poslednje tri godine uložilo preko 600 000 evra u razvoj turizma na području užičkog kraja. Petković je podsetio da je novac uložen u rekonstrukciju dečijeg odmarališta na Zlatiboru, Spomen kompleksu Kadinjača, ali i u Konačište Grad, Potpećku pećinu, kao i u projekte koje realizuje Turistička organizacija regije Zapadna Srbija. Sve to po njegovim rečima značajno utiče na podizanje turističkih potencijala grada Užica.

Foto–M.N.

Ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić je rekao da je važno Užice pozicionirati kao značajan turistički centar, ali i mesto za razvoj tranzitnog turizma kako bi se turisti  koji idu prema Tari,  Zlatiboru i dalje ka moru zadržali i u Užicu.

Turistička ponuda Užica sa svim potencijalima mora se staviti u ekonomsku i funkciju turističkog razvoja grada. Iz razloga što je Potpećka pećina svojevrsna turistička atrakcija mora se više promovisati, jer 90 odsto građana Srbije i ne zna da ona postoji, a ja bih je toplo preporučii, poručio je on.

Ističući Turističku organizaciju regije Zapadna Srbija kao primer dobre prakse koji bi trebalo da slede i turističke organizacije iz drugih delova Srbije, ministar je naveo da njegovo ministarstvo konstantno promoviše udruživanje turističkih organizacija gradova i opština Srbije sa određenih teritorija.

Foto–graduzice.rs


Inače, od prvog aprila pećina se radnim danima može posetiti u vremenu od 12 do 16 časova, a vikendom od 10 do 18. Od prvog maja pećina radi svakodnevno radi od 10 do 18 časova. Ulasci su na svakih sat vremena, a poslednji je predviđen za 17 časova. Sezona posete pećini završava se 31. oktobra.

Treba dodati da su pojedinačne  karte za odrasle 300, a za decu 200 dinara, dok su grupne za odrasle 240, odnosno za  decu 170 dinara.