Aktuelno

Prvih 100 dana za velike investicije

AUTOR | Biljana Kuzmanović

tihi-za-mikrofonom
03.10.2016.

Radili smo naporno kako bi stvorili zdravo Užice, grad velikih investicija, u kome će se otvarati nova radna mesta i u kome će mladi ostajati“,naglasio je gradonačelnik Tihomir Petković, povodom 100 dana funkcionisanja vlasti u Užicu. On je istakao da su stvoreni uslovi da se započnu i nastave do kraja ove i početkom naredne godine velike investicije, čija je vrednost veća od 20 miliona evra, a koje uglavnom finansira Vlada Srbije.

Tihomir Petković, gradonačelnik (za govornicom) i Nemanja Nešić, pomoćnik gradonačelnika Foto--URP
Tihomir Petković, gradonačelnik (za govornicom) i Nemanja Nešić, pomoćnik gradonačelnika                                                                                                          Foto–URP

Već 8. oktobra započeće rekonstrukcija Fabrike vode za koju je iz republičkog budžeta obezbeđeno 3,2 miliona evra, dok je za proširenje tela deponije opredeljeno 5 miliona evra.

Nemačka konsultantska firma uradila je studiju predizvodljivosti,koja predlaže mehaničko-biološku preradu otpada, jer je energana o kojoj se ranije govorilo, skupa. Interesovanje za energanu pokazali su Kinezi ukoliko Vlada Srbije prihvati da otkupljuje struju iz potencijalne energane po ceni od 8 centi po kilovatu,bez povećanja cene odlaganja komunalnog otpada, naveo je Petković.

On je dodao i da za aerodrom Ponikve postoji interesovanje stranih investitora konkretno iz Saudijske Arabije, koji su spremni da završe radove na aerodromu,ali i da grade veći prijemni terminal, kargo centar, hotele, bolnicu i obrazovni centar. Celokupna investicija vredna je oko 100 miliona evra, a konačno odluku doneće Vlada Srbije, rekao je gradonačelnik.

Petković je najavio da će u okviru obeležavanja Dana grada u sredu Užice posetiti ministri privrede i prosvete koji će sa gradskim rukovodstvom razgovarati o dualnom i visokom obrazovanju.

Jedan od ciljeva akcije „100 firmi u 100 dana“, koja je inicirana na početku mandata sadašnjeg rukovodstva grada je ostvaren, a odnosi se na dragocene informacije koje smo dobili od privrednika vezano za kadrovske potrebe, naglasio je Nemanja Nešić, pomoćnik gradonačelnika.

Nemanja Nešić, pomoćnik gradonačelnika Užica Foto--URP
Nemanja Nešić, pomoćnik gradonačelnika Užica                                     Foto–URP

On je najavio da bi operateru izrade nameštaja, obrazovnom profilu koji se po dualnom sistemu obrazovanja od ove školske godine izučava u Tehničkoj školi u Užicu, mogli da se pridruže i zanimanja za livca i glodača, a za potrebe Impol Seval-a i Valjaonice bakra. Nešić je dodao da je ključni problem starosna struktura zaposlenih u metaloprerađivačkom sektoru, ističući da su trenutno zaposleni livci, glodači i mašinbravari uglavnom pri kraju karijere. Za četiri pet godina možemo doći u problem sa ovim kadrom, i zato moramo odmah reagovati, tvrdi Nešić, dodajući da su pekari, mesari i krojači u trogodišnjem obrazovanju koji bi se obučavali po dualnom sistemu obrazovanja takođe vrlo deficitarna zanimanja. Dokvalifikacije za ove obrazovne profile su opcija dva u ovom slučaju, jer je bolje kroz formalno obrazovanje doći do ovog kadra, smatra on.

Nešić je ocenio da u ove smerove učenici sada upisuju uglavnom nevoljno, jer je to najvećem broju varijanta kada ne mogu da upišu druge smerove. Ideja je da se upravo ovi profili predstave kao atraktivni u smisilu da će nakon završetka učenici moći da se zaposle u firmama u koje su tokom školovanja išli na praksu, veruje on.