Savet je zeleno

iconAktuelno

Autor : Slavica Panić

March 12, 2020

“Zeleni savet” grada Užica organizovao je tribinu na temu “Kvalitet vazduha u Užicu i uticaj na zdravlje ljudi”, sa ciljem da građani kroz otvoren razgovor razmene informacije i iskustva kako bi zajednički sa donosiocima odluka došli do zdravijeg vazduha u svom gradu. Na tribini je svoju doktorsku disertaciju na temu “Procena uticaja kvaliteta vazduha na pogoršanje alergijskog rinitisa i astme” predstavila dr Gordana Kovačević, specijalista interne medicine, šef Odseka za alergologiju i kliničku imunologiju pri Internom odeljenju Opšte bolnice Užice.

Studija o kvalitetu vazduha, doktorska disertacija dr Gordane Kovačević, prva je na Balkanu napisana na ovu temu. Cilj dr Kovačević bio je da upozna javnost sa problemima koje donosi zagađen vazduh ali i da je zainteresuje kako bi svojim ponašanjem doprinela poboljšanju kako kvaliteta vazduha tako i opšteg zdravlja stanovništva.

“Ljudi koji se bave naukom i strukom imaju još veću obavezu jer ako ćutimo i ne informišemo ljude, sve što radimo nema značaja. Sve je više alergijskih bolesti koje su u vreme grejne sezone mnogo zastupljenije, simptomi su sve teži a tegobe sve izraženije. Azot oksid, sumpor-dioksid, čađ i taložne čestice značajno povećavaju rizik od akutnog pogoršanja astme i rinitisa. Recimo, tri dana nakon izlaganja koncentraciji čađi koja je 3-4 puta veća od maksimalno dozvoljene, što se Užicu događa često, dolazi do tri puta većeg rizika od pogoršanja. Kada je u pitanju rinitis, granica je još niža pa se stanje pogoršava već nakon dva dana od izloženosti visokoj koncentraciji čađi, a u slucaju sumpor-dioksida i azot-oksida, već prvog  odnosno drugog dana nakon izlaganja dovodi do pogoršanja zdravstvenog stanja. Taložne čestice PM 2,5 takođe su velika pretnja zdravlju a najviše ih ima u dizel gorivu pa je to razlog zbog koga Evropske zemlje smanjuju upotrebu ovog goriva čemu bi i mi trebalo da težimo”, kaže dr Gordana Kovačević.

Probleme Užičana neće rešiti niko drugi do njih samih. “Zeleni savet”, kao savetodavno telo grada Užica apeluje na sugrađane da se  ponašaju u skladu sa preporukama kako bi zaštitili svoje zdravlje a pre svega zdravlje svoje dece.

“Svi sugrađani koji koristi čvrste energente, pre grejne sezone treba da očiste svoje odžake, da na vreme nabavljaju drva za ogrev kako bi ona bila potpuno spremna za narednu grejnu sezonu i da ne koriste ugalj ako je to moguće. Pozivamo građane da koriste subvencije koje grad nudi, da zamene stolariju, da urade izolaciju na svojim objektima, da koriste energetski efikasno gorivo. Apelujemo na sugrađane i da u zimskom periodu što manje koriste svoje automobile, a što više da koriste javni prevoz”, rekla je Nada Jovičić, članica Gradskog veća za zaštitu životne sredine.

Godinama unazad kvalitet vazduha u Užicu je treće kategorije što predstavlja jedan od najvećih problema Užičana. Savest građana jeste ključna ali su isto tako potrebni i uslovi, pre svega po pitanju standarda, kako bi mogli da prihvate preporuke lokalne samouprave. Dosadašnja iskustva nekih drugih sredina suočenih sa ovim problemom pokazuju da nije dovoljno osloniti se na savest građana već je potrebno doneti sistemske mere koje će se poštovati i sankcionisati oni koji ih se ne pridržavaju, pre svega kada je u pitanju saobraćaj ali i korišćenje nedozvoljenih goriva i energenata.

Podela sadnica i pošumljavanje su dugoročni projekti koji će kroz neku deceniju dati neke rezultate ali ono što se može nazvati apelom sa druge strane, apelom građana, jeste da čuvamo drveće koje imamo, da ga ne orezujemo do stabla, da to i kada radimo, bude pre vegetacije. Važno je da brinemo o našim šumama, parkovima i svim zelenim površinama i da umesto što travnjake prekrivamo betonom, mermerom i asfaltom, dobro razmislimo gde bi to moglo biti obrnuto pa bar mestimično, na po nekoliko kvadrata posadimo travu, nisko rastinje ili stablo. To su na ovu temu, između ostalog, očekivanja građana u odnosu na one koji su na sebe preuzeli obavezu da brinu o zelenim površinama i celokupnom izgledu grada.