Svečano, akademski

iconAktuelno

March 21, 2018

Svečanom akademijom u prisustvu brojnih zvanica, studenata i profesora, Pedagoški fakultet u Užicu obeležio je jubilarnu 25.godišnjicu postojanja. Svečanost je bila prilika i za dodelu plaketa, jubilarnih nagrada nastavnom i nenastavnom kadru i dipoloma studentima na osnovnim i master studijama.

zastave UF

Za 25 godina postojanja, oko četiri hiljade studenata diplomiralo je na užičkom Pedagoškom fakultetu. Fakultet ima tri stepena obrazovanja, osnovne, master i doktorske studije na smerovima za učitelja i vaspitača, 32 nastavnika i saradnika, biblioteku sa 50 hiljada knjiga, optimalan akademski prostor a pri kraju su radovi na opremanju novog studentskog doma koji raspolaže sa 276 mesta, podsetila je dekan fakulteta prof.dr Snežana Marinković.

Prof.dr Danica Grujičić i humanista Anre Gujon, bili su sprečeni da prisustvuju svečanosti a ovogodišnji su dobitnici plakete Pedagoškog fakulteta. Kao treći dobitnik ovog prestižnog priznanja je i pisac Ljubivoje Ršumović koji se prisutnima obratio i sa svoje dve pesme ali i rečima koje su oduševile publiku. Govor je započeo aforizmom: „Blagosloven je onaj koji nema šta da kaže a ipak ćuti“…

rsum„Ova nagrada, u ovom kraju i na ovom fakultetu, sigurno je jedna od najdražih baš zato što se i sam bavim decom, od svog detinjstva pa do sada“. Koliko je detinjstvo važan period i koliko su, pored roditelja, važni vaspitači jer se ljudska ličnost formira u prvim godinama života, Ršumović objašnjava citirajući Tolstoja: „Između mene i petogodišnjeg deteta, samo je jedan korak ali između novorođenčeta i petogodišnjeg deteta je nezamisliva razdaljina“.

U ime Univrziteta u Kragujevcu, pod čijim okriljem je Pedagoški fakultet u Užicu, prisutnima se obratio rektor, profesor dr Nebojša Arsenijević. On je govorio pre svega o neprolaznim ljudskim vrednostima koje su jedino kadre da se suprotstave naletima savremenih nedaća a pre svega politike. „Najbolje što ova zemlja ima stasava na ovakvim mestima i zbog toga ovakva mesta treba gajiti. Najbolji kada odu odavde odlaze u neke druge zemlje i neke tuđe gradove umesto da ostanu u svojoj zemlji i svojim gradovima. Samo su oni kadri da ozdrave i obnove ovu zemlju ako im se za to pruži prilika i da šansa“, reči su prof.dr Arsenijevića.

rektor„Drama mladih ljudi je uvek ista, ulice se menjaju, vremena se tobož menjaju al drama je uvek ista. Ili ste na strani dobra ili ste na strani zla, razlika je što se zlo brže množi od dobra. U životu je vredno samo ono što ste umeli da shvatite i razumete, samo ono sa čega ste uspeli da skinete maglu i da usvojite i nosite u svojoj glavi i u svojoj duši“, kaže profesor dr Nebojša Arsenijević.

 

Na dan fakulteta održana je i tribina na temu „U susret dobroti“ na kojoj je sa studentima razgovarao glumac Branislav Trifunović. Pored studenata Pedagoškog fakulteta, tribini su prisustvovali i studenti gosti iz Slovenije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine kako i užički srednjoškolci.

Bane

„Dobrote je sve manje, ona postaje neki ekces, nešto što nije normalno, mladi a pre svega deca gledaju neke druge primere koji ne idu u prilog dobroti. Gledajući oko sebe shvataju da bolje prolaze prevaranti, pokvareni, oni koji se učlane u neku stranki pa su tako snalažljivi i tako zaboravljaju ko su. A u životu ćemo poneti i ostaviti posle njega samo ono što smo sami uradili, ako smo nekom pomogli, nekog obradovali i nešto plemenito i časno, ljudski vredno uradili“, rekao je između ostalog na ovu temu glumac Branislav Trifunović.

izlozba

 

 

Dan jubeleja Pedagoškog fakulteta započeo je otvaranjem izložbe radova slikara i vajara Milana Tucovića. Veče ranije, studenti fakulteta imali su priliku da razgovaraju sa ovim umenikom a u Galeriji fakulteta svi prisutni su uživali u njegovim delima.