Tišina od ponoći do zatvaranja birališta

iconAktuelno

April 21, 2016

Izborna tišina počinje u ponoć, do kada stranke i koalicije, koje učestvuju na izborima 24. aprila, mogu da se bave predizbornim aktivnostima.Prema podacima Gradske izborne komisije pravo glasa u Užicu ima 68 009 birača. Na lokalnim izborima u Užicu učestvovaće osam izbornih listi sa ukupno 343 odborničkih kandidata.

 

Predizborna tišina trajaće do zatvaranja biračkih mesta, u nedelju 24. aprila u 20 časova. Tokom predstojeća tri dana učesnici u izbornoj kampanji ne mogu putem medija slati političke poruke i objavljivati svoje programe.

Strankama i koalicijama tokom predizborne tišine zabranjena je izborna propaganda preko sredstava javnog informisanja, održavanje javnih skupova i objavljivanje procena izbornih rezultata, slanje poruka biračima i postavljanje propagandnog materijala stranaka na udaljenosti manjoj od 50 metara od biračkog mesta.

Na predstojećim parlamentarnim izborima će se nadmetati 20 lista, na kojima je ukupno 3.270 kandidata.

Prema Rokovniku za vršenje izbornih radnji, utvrđivanje rezultata glasanja na biračkom mestu i dostavljanje izbornog materijala Republičkoj izbornoj komisiji (RIK) predviđeno je najkasnije u ponedeljak, 25. aprila u 14 sati, dok je rok da RIK utvrdi rezultate glasanja i objavi ih u “Službenom glasniku” najkasnije do 28. aprila u 20 sati.

Dodela mandata novim poslanicima je predviđena u roku od 10 dana od dana objavljivanja ukupnih rezultata izbora.

Zakon kaže da je Skupština Srbije konstituisana potvrđivanjem mandata dve trećine poslanika, a da se na prvoj sednici, pored potvrđivanja mandata, još biraju predsednik i potpredsednici i da se imenuje generalni sekretar.

Nakon toga sledi proces formiranja Vlade, koju bira Narodna skupština na predlog kandidata za predsednika Vlade.

Najviši pravni akt zemlje predviđa raspuštanje Skupštine Srbije ako u roku od 90 dana od dana konstituisanja ne izabere Vladu. Narodna skupština ima 250 poslanika, koji se biraju na četiri godine.

Za predstojeće izbore štampano je 6.771.497 glasačkih listića. Glasački listići za parlamentarne izbore biće led sive boje, a kontrolni listić za proveru ispravnosti glasačke kutije prljavo roze.

Građani će u nedelju, 24. aprila od 7 do 20 časova pravo glasa moći da iskoriste na ukupno 8.378 biračkih mesta, od kojih će 29 biti unutar zavoda za izvršenje zavodskih sankcija, a 38 u inostranstvu.

Inače, pravo glasa na predstojećim lokalnim izborima u Užicu moći će da ostvari 68.009 glasača koliko je upisano u birački spisak. Broj birača u Užicu ove izborne godine manji je za 810 glasača u odnosu na izbore 2012., i čak za 1500 manje birača u odnosu na lokalne izbore 2008. godine, podaci su Gradske izborne komisije. Na izborima u Užicu učestvovaće osam izbornih listi sa ukupno 343 odborničkih kandidata što je 150 kandidata manje nego pre četiri godine.