Tradicija slobode obavezuje Užice i Užičane da je brane uvek kada je ugrožena

iconAktuelno

February 8, 2019

Na trećem građanskom protestnom okupljanju  “1 od 5 miliona” u Užicu, okupljenima su se obratili bivši profesor Fakulteta političkih nauka  Čedomir Čupić, Zoran Ivošević,  bivši sudija Vrhovnog suda Srbije i Slađana Stanković, predstavnica proizvođača maline Zapadne Srbije.  Profesor Čedomir Čupić je podsetio da su vekovima unazad su iz Užica i okoline kretale bune, pobune, protesti i revolucije nezadovoljnih građana protiv vlasti, dajući predlog da se u cilju uspostavljanja vladavine zakona pokrene nova nenasilna revolucija.

Foto–B.M.

“Kada pomislim na Užice i Užičane, uvek mi je na umu da je kod vas smešteno večno ognjište vatre slobode. Tradicija slobode je ono što vas obavezuje da je branite uvek kada je ugrožena i odbacite sve što slobodu ugrožava i što je dovodi u pitanje. U Srbiji je na delu uzurpatorska vlast, koja dovodi u pitanje normalnost, društveni i politički život, a sadašnji predsednik  Srbije Aleksandar Vučić je u ime demokratije svojim načinom vladanja doveo u pitanje demokratiju”, rekao je Čupić.

Foto–B.M.

“Iako se zakleo da će poštovati Ustav, Aleksandar Vučić je to obećanje izneverio,kazao je  Zoran Ivošević, bivši sudija Ustavnog suda Srbije. Objasnivši da Ustav razlikuje zakonodavnu, izvršnu i sudsku vlast, a da je njihovo vršenje povereno Narodnoj skupštini, Vladi i sudovima, Ivošević je rekao da trenutno predsednik Srbije učestvuje u vršenju sve tri vlasti. On najavljuje donošenje i ukidanje zakona, iako je to posao njihovih predlagača, on utvrđuje i sprovodi državnu politiku, iako je to posao Vlade, ali i saopštava ko jeste a ko nije učinio kažnjiva dela, pošto ih najpre provuče kroz poligraf, iako je to posao pravosudnih organa. Pošto se ponaša kao suveren, narušava odredbu člana 2, stav 2 Ustava Srbije, u kojoj piše da nijedan državni organ niti  pojedinac, ne može suverenost prisvajati od građana “, precizirao je Ivošević.

Slađana Stanković, predsednica Skupštine Udruženja poljoprivrednika iz Užica, podsetila je da od 2017.godine vode pregovore i organizuju proteste kako bi se čulo za njihov problem, dodajući da sve to vreme od nadležnih stižu samo izgovori.

Nabrajajući da je nakon što su pomoć zatražili počev od predsednika Srbije, preko premijerke, ministra trgovine i telekomunikacija, predsednika i potpredsednika Privredne komore Srbije, odgovor od Nikole Selakovića, stigao tek kada se pročulo da će malinari podržati građanske proteste.

U kako je ona istakla dopisu koji su dobili od Selakovića malinarima je poručeno da predsednik nije nadležan za rešavanje problema malinara, ali da su spremni za saradnju. Jesu spremni za saradnju, ali samo kada treba da se zaokruži broj na glasačkom listiću, rekla je Slađana Stanković.

Okupljenima se obratio i Radenko Marić, proizvođač maline iz Ivanjice, nakon čijeg govora su okupljeni prošetali centrom grada.

Naredna protestna šetnja u Užicu zakazana je za petak, 15. februar u 18 časova. Inače, protestna okupljanja građana trenutno se održavaju u 57 gradova i opština u Srbiji.