Užički robotičari spremni za Šangaj

iconAktuelno

Autor : B.Kuzmanović

December 11, 2019

Tri učenika i nastavnik informatike i računarstva osnovne škole kralja Petra Drugog iz Užica sutra kreću put Šangaja gde će zahvaljujući podršci Fondacije “Zajedno za mlade-Prof.dr Danica Grujičić” učestvovati na Svetskom takmičenju iz edukativne robotike.

U timu užičkih robotičara su učenici osnovne škole kralja Petra Drugog iz Užica Dragica Gavrilović, osmi razred, Luka Majkić i Andrej Stevanović, šesti razred. Učenici su se za takmičenje pripremali mesec dana i po njihovim rečima važno je da učestvuju i da pokušaju da zabeleže uspeh.

Na Svetsko takmičenje koje se održava 14 i 15.decembra i na kome će učestvovati preko 10 000 takmičara iz celog sveta, sa učenicima putuje i njihov nastavnik informatike i računarstva Goran Bojović. On ističe da je velika konkurencija i da ih je tokom priprema između ostalog savetovao da na takmičenju budu što smireniji kako bi što bolje uradili zadatke. Ovo će za učenike biti veliko iskustvo  a oni imaju znanje  bez obzira na rezultat koji ostvare u Kini, zaključio je Bojović.

Fondacija “Zajedno za mlade-Prof.dr Danica Grujičić” u protekla tri meseca prikupila  je preko 4300 dolara za nabavku robota  za pripreme učenika, a iz tih sredstava kupljene su i povratne avionske karte i biće pokriven kompletan boravak u vreme trajanja takmičenja u Šangaju.

Radovan Novaković iz Fondacije “Zajedno za mlade-Prof.dr Danica Grujičić” naveo je da je za odlazak na takmičenje i sve troškove obezbeđeno preko 4300 dolara. Cilj nam je da nastavimo da promovišemo prave vrednosti i da mladi razvijaju svoje talente, rekao je on.

Zahvalivši se Fondaciji “Zajedno za mlade-Prof.dr Danica Grujičić” direktor škole Danijel Radević je istakao da je ponosan na učenike i kolegu Bojovića koji će predstavljati školu, grad i državu. Želim da se lepo provedu i da upoznaju učesnike iz drugih zemalja, a sa odlazak u Kinu  i plasman na takmičenje svetskog ranga je značajan rezultat.

Podsećamo, užički osnovci su pobednici republičkog takmičenju iz robotike na osnovu čega su se plasirali na Svetsko prvenstvo iz edukativne robotike. U dalekom Šangaju oni će se takmičiti u konkurenciji sa  osnovcima iz Amerike, Portorika, Tajvana, Japana, Španije, Turske…