Aktuelno

Vozom na točkovima do Staparske banje

AUTOR | Slavica Panić

20180711_135107
11.07.2018.

Zahvaljujući porodici Lukić koja je prihvatila ideju grada da svoj vozić aktivira na trasi od Gradske plaže do Staparske banje, Užičani i turisti tokom leta brže i lakše stizaće do ovog izletišta. Plan grada Užica je da ova banja dobije novi izgled pa će se u narednom periodu izvesti radovi na njenom uređenju kako bi bila još pristupačnija posetiocima.

20180711_133117

Posle osam meseci, koliko je bilo potrebno za sve pravne i tehničke dozvole da se uđe u realizaciju ove ideje, vozić je krenuo u svoju prvu promo vožnju koja će biti redovna svakog dana i to u četiri polaska. Vozić će ka Staparskoj banji, sa platoa kod mosta na Gradskoj plaži, kretati svakog dana i to u 9:30, 11:00, 15:00 i 16:30 a povratak je 45 minuta kasnje. Vožnja u jednim smeru koštaće 100 a povratna karta iznosiće 150 dinara.  U zavisnosti od potreba vikendom će biti organizovani i dodatni polasci.

Kako bi ovaj projekat zaživeo i trajao, grad je nosioca projekta oslobodio plaćanja takse u narednih pet godina. Ipak, ulaganja u startu su bila neminovna pa je porodica Lukić u prilagođavanje trase nameni uložila milion i petsto hiljada dinara.

20180711_140859

„Najveći deo novca odnelo je proširenje mosta u Turici, preko osam tona gvožđa je utrošeno na proširenje mosta. Ostatak je utrošen na izgradnju platoa kod starog Železničkog mosta na Gradskoj plaži kako bi se stekli uslovi za okretnicu ali i za prelep vidikovac“, kaže vlasnik vozića, Zoran Lukić.

Inače ova porodica nije nepoznata Užičanima, sa svojim luna parkom „Obilić“, u Užicu gostuju četrdeset godina unazad. Gradu plaćaju takse, JKP Bioktoš zakup ali svake godine izdvajaju značajne sume u humanitarne svrhe kako bi unapredili kvalitet života korisnka njihovih usluga ali i svih Užičana. Zoran kaže da je ovim poslom počeo da se bavi njihov pradeda još pre skoro sto godina a njima nije ništa drugo preostalo nego da nastave tradiciju.

20180711_140045

Staparska banja, koja je od grada udaljena šest kilometara, jedno je od omiljenih izletišta Užičana i ukras Kanjona reke Đetinje. Da bi okupljala još veći broj posetlaca i dostojno pratila epitet turističke destinacije, u narednom periodu dobiće novi izgled.

„Uz podršku Munistarstva trgovine, turizma i telekomunikacija i Regionalne razvojne agencije Zlatibor, tokom godine uložićemo 3,5 miliona dinara za uređenje lokaliteta Staparska banja koja treba da dobije nove sadržaje i mobilijar i generalno ulepšan i uređen prostor. Plan nam je da dalje uredimo nove lokalitete kao što je Staparska Gradina i pećina Megara, da završimo asfaltiranje staze do brane Vrutci i uvedemo još dodatnih sadržaja na ovoj trasi“, rekao je zamenik gradonačelnika u ostavci, Nemanja Nešić.

20180711_143740