„Zatvara se život da bismo sačuvali život“

iconAktuelno

March 15, 2020

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić proglasio je vanredno stanje na teritoriji Republike Srbije, dodajući da su odluku zajednički doneli predsednik Republike, predsednica Vlade Srbije i predsednica Narodne skupštine. „Srbija je danas u ratu protiv nevidljivog protivnika i moramo da uradimo sve što možemo da ljudima, pogotovu starima, pomognemo“, kazao je Vučić . “Moramo da se borimo disciplinom i merama, a ta disciplina znači da lica starija od 65 godina moraju da budu u svojim kućama”, naveo je predsednik Srbije.

On je apelovao na mlađe da ne posećuju starije članove svojih porodica i da ne vode decu da vide „svoje bake i deke“. „Ukoliko se ova preporuka ne bude poštovala, u roku od 72 sata moraćemo da donesemo obavezujuću odluku da sva starija lica moraju da ostaju u svojim kućama i svojim dvorištima. Molim vas da nas niko ne natera da donosimo naredbu“, istakao je Vučić.

Predsednik je naglasio da od sutra nema vrtića, škola, teretana… Škole, kako je dodao, neće se verovatno otvarati do kraja godine, a prema njegovim rečima, nadležni će dezinfikovati sve prostore.

„Zatvara se život da bismo sačuvali život, da bismo sačuvali naše roditelje“, naglasio je on.

Takođe, Vučić je rekao da će vojska od sutra čuvati bolnice, tako da niko neće moći da napada lekare, a da će policija vršiti nadzor nad izolacijom.

„Ko prekrši savet o izolaciji, biće sankcionisan do tri godine zatvora. Kome lekari budu rekli da mora da se izoluje 14 dana“, istakao je predsednik Srbije.

Vučić je naglasio da je naveo samo glavne mere i da će se one menjati iz dana u dan. On je dodao i da će svako ko dođe iz drugih država biti poslat direktno u izlociju na 14 dana ili 28 dana ako dolaze iz Italije ili drugih zemalja u kojima su žarišta, to će morati da se poštuje.

.

Odgovarajući na pitanja novinara, rekao je da će se razmotriti u naredna dva do tri dana odluka o tome da li će biti obustavljen i međugradski saobraćaj po Srbiji.

Inače, U Srbiji je do večeras registrovano ukupno 48 potvrđenih slučajeva korona virusa, navodi se na zvaničnom sajtu Ministarstva zdravlja.