Zbog gripa AH1 zabrana poseta bolnicama u Užicu, Priboju i Prijepolju

iconAktuelno

February 1, 2019

Obzirom na epidemiološku situaciju respiratornih oboljenja i porast broja oboljenja  sličnih  gripu kao  i akutnih respiratornih infekcija na  teritoriji Zlatiborskog  okruga zabranjuju  se  poseti pacijentima u Opštoj bonici, Užice , Priboj i Prijepolje, obaveštavaju iz Zdravstvenog centra Užice.  Prema rečima, Aleksandre Andrić, epidemiologa Zavoda za javno zdravlje iz Užica na području Zlatiborskog okruga izolovan je virus tipa AH1, koji je pokriven vakcinom.

Ona dodaje da je na području okruga tokom ove sezone distribuirano oko 10 000 vakcina protiv sezonskog gripa i da su sve utrošene.

Doktorka Andrić kao osnovne simptome ovog gripa navodi povišenu temperaturu, bol u mišićima, malaksalost i kašalj, preporučujući da ukoliko simptomi potraju duže od tri dana treba potražiti pomoć lekara.

Saveti koje upućuje odnose se na opšte mere prevencije, odnosno izbegavanje kontakta i boravak u većim grupama, higijenu ruku i disajnih puteva, kašljanje i kijanje u maramicu, kao i vitamiziranu ishranu i povećano unošenje tečnosti.

Inače, na području okruga obolevanje slično gripu i akutne respiratorne infekcije najviše se beleže kod dece i u starosnoj dobi od 30 do 64 godine.