Ala je lep ovaj svet u Reflektoru

Autor: Galerija Reflektor
30. Jun 2022
Ala je lep ovaj svet u Reflektoru

Ala je lep ovaj svet, naziv je izložbe autora Aleksandre Pjanić i Jovana Vorotovića koji će, po prvi put u Užicu, svoje radove izložiti u četvrtak, 30. juna u galeriji Reflektor u Krčagovu. Otvaranje izložbe zakazano je za 19 časova. 

Koristeći dečiju pesmu kao lajtmotiv, autori se trude da na satiričan način opišu vremenski trenutak u kojem se nalazimo. Posmatrače ove izložbe stavljaju u poziciju deteta koje naivno posmatra svet oko sebe. Sam naziv izložbe je dvosmislen i može se odnositi na stanje današnjeg trenutka koji je često kontradiktoran. U isto vreme civilizacijski, naučno, društveno i u svakom smislu na vrhuncu, a ujedno (pred) apokaliptični trenutak koji plaća cenu razvoja i u kom se lako može predvideti scenario sa ne baš sretnim krajem. Upravo nam umetnost pruža priliku da se odvojimo od stvarnosti, da je reinterpretiramo, i da promislimo način na koji posmatramo društvo u celini. U skladu sa nazivom i sami radovi su tu da pomire banalnosti masovnih medija koje dominiraju našom svakodnevnicom  sa nečim što tradicionalno smatramo visokom umetnošću.  U tom pokušaju pristup je namerno naivan, tema je obrađena na jedan skoro scenografski način, tako da prostor galerije pretvara u mikro svet, bajkovit, prost i kičast…, navode iz Galerije Reflektor.

Biografije autora izložb:

Aleksandra Pjanić je rođena u Beogradu 7. novembra 1993. Završila je srednju školu Tehnoart Beograd, smer konzervator kulturnih dobara. 2013. upisuje Fakultet likovnih umetnosti u Beogradu, smer slikarstvo u klasi docenta Simonide Rajčević. Osnovne i master akademske studije završava na istom fakultetu 2018. godine u klasi profesora Dimitrija Pecića. Od 2018. član ULUSa.

Jovan Vorotović je rođen na Cetinju 1992. godine. Osnovne i master akademske studije završio 2017/ 2018. godine na slikarskom odsjeku Fakulteta likovnih umjetnosti u Beogradu, u klasi prof. Darije Kačić. Trenutno pohađa doktorske umjetničke studije na Fakultetu likovnih umjetnosti u Beogradu kod prof. Vesne Knežević, smjer slikarstvo. Od 2018. član ULUCG.

Fotografije u tekstu—Galerija Reflektor