“Američki psiho” ponovo osvaja čitaoce

02. Avgust 2018
“Američki psiho” ponovo osvaja čitaoce

Kada se pojavio 1991. godine, „Američki psiho“ uzburkao je javnost toliko da je postao delo oko kojeg su se najviše lomila koplja kritičara i čitalaca. Iako smo već prilično zašli u 21. vek, ovaj roman ostaje jedno od najbrutalnijih, ali i nezaobilaznih analiza savremenog društva.

Ovo je osma knjiga u ediciji „Amerikana“, koja obuhvata renomirana književna dela koja iz različitih perspektiva osvetljavaju američki način života, američke vrednosti, njihov uticaj na savremeni svet.

Patrik Bejtmen je „zlatni dečko“ sa Volstrita, uspešan u svemu. Nosi isključivo brendiranu odeću, poseduje najnovije gedžete i odlazi u najskuplje restorane. Naravno, svi njegovi prijatelji su kao on. Jedina razlika je u tome što se Bejtmen noću pretvara u monstruoznog serijskog ubicu, koji svoje žrtve ubija na najokrutnije načine, nepojmljive zdravom razumu. Sa svojih 26 godina, on ostvaruje svoju verziju američkog sna.

Čuveni Njujork tajms hrabro je ustvrdio da je „Američki psiho“ izazvao buru kakvu su u doglednoj prošlosti izazvali još samo Ruždijevi „Satanski stihovi“. Prema ovoj knjizi snimljen je istoimeni film sa Kristijanom Bejlom.

Ponovno objavljivanje ovog romana na srpskom jeziku podjednako je značajno za nove generacije čitalaca kao i za one koji odavno znaju ko je Bret Iston Elis. Ovo izdanje sadrži odličan pogovor Zorana Jankovića.

„Sjajan roman. Ono što je Emerson rekao za genijalnost, da ona zapravo predstavlja povratak potisnutih misli, na potpuno izopačen način važi i za ’Američkog psiha’. Izdavanje ove knjige pratila je tolika bura da se čini da u istoriji američke književnosti nije bilo ničeg sličnog.“ Majkl Tolkin

„I decenijama nakon svog prvog objavljivanja, ’Američki psiho’ je i dalje literatura za 21. vek. On ne najavljuje Apokalipsu – on jeste Apokalipsa našeg vremena.“ Frederik Begbede

Knjigu „Američki psiho“ možete pronaći u svim knjižarama Delfi, Laguninim klubovima čitalaca, onlajn knjižari www.delfi.rs i na sajtu www.laguna.rs.