Aplikacija za veću bezbednost na pružnim prelazima u Srbiji

10. Septembar 2020
Aplikacija za veću bezbednost na pružnim prelazima u Srbiji

Akcionarsko društvo “Infrastruktura železnice Srbije” saopštilo je da je napravilo aplikaciju “Pružni prelazi”, koja korisnicima pruža potpune informacije o svim pružnim prelazima u Srbiji i tako putovanje čini bezbednijim.

Besplatna aplikacija korisnike na vreme informiše da se približavaju pružnom prelazu i na taj način upozorava da se u saobraćaju ponašaju odgovorno i pažljivo, navedeno je u saopštenju.

“Bezbednost saobraćaja na putnim prelazima prioritetan je zadatak i cilj ‘Infrastrukture železnice Srbije’ i svakodnevno se unapređuje u interesu svih učesnika u saobraćaju, sa ciljem da se spreče nesreće i sačuvaju ljudski životi”, navodi se u saopštenju.

Aplikacija je pripremljena za Android mobilne uređaje i može se preuzeti sa Gugl plej prodavnice.

Za rad aplikacije neophodna je samo veza sa internetom i da GPS uređaj na telefonu bude uključen, odnosno da može da se locira položaj korisnika aplikacije.

Dodir na bilo koji pružni prelaz daje detaljne podatke o samom pružnom prelazu: način osiguranja, broj koloseka koji se prelaze, širina pružnog prelaza u metrima, ugao prelaska na pružni prelaz, vrsta kolovoza i kategorija puta.

Kada se korisnik aplikacije nađe u zoni putnog prelaza, aplikacija daje zvučna i vizuelna upozorenja na 500, 300 i 100 metara udaljenosti od pružnog prelaza.

Aplikacija takođe omogućava korisnicima da ”Infrastrukturi železnice Srbije” pošalju fotografiju ili video snimak događaja sa pružnih prelaza i ostave svoj komentar, a rukovodstvo i stručne službe tog preduzeća svakodnevno će pratiti i analizirati sve dobijene informacije kako bi se ostvarila dvosmerna komunikacija sa građanima.