Avgust je mesec obolelih od spinalne mišićne atrofije

Autor: doktok.rs
14. Avgust 2022
Avgust je mesec obolelih od spinalne mišićne atrofije

U poslednje vreme, nažalost, dosta često čujemo teške priče o mališanima koji su oboleli od SMA (spinalne mišićne atrofije). Svake godine u Srbiji nekoliko dece oboli od ove teške bolesti. Avgust mesec je mesec obolelih od spinalne mišićne atrofije i u to ime i ove godine u čast obolelih od spinalne mišićne atrofije biće osvetljeni simboli najvećih gradova širom Srbije.

Na poziv udruženja SMA Srbija, prema njihovim rečima, veliki broj gradova se odazvao  akciji, te je od 6. do 8. avgusta u različitim terminima u bojama SMA Srbije oni svetleli.

DokTok, kao platforma za online konsultacije sa lekarima raznih specijalnosti, želi da da svoj doprinos i pruži podršku u podizanju svesti o ovoj bolesti.

Spinalna mišićna atrofija (SMA) je retka nasledna, ali progresivna i smrtonosna neuromišićna bolest. Bolest se manifestuje postepenom, ali progresivnom atrofijom mišića i gubitkom osnovnih životnih funkcija, kao što su hodanje, varenje hrane, gutanje i disanje.

“Rana dijagnostika deteta obolelog od SMA je pitanje života ili smrti, posebno onih sa najtežim oblikom ove bolesti. Zahvaljujući revolucionarnom razvoju medicine, obolelo dete kojem je terapija uvedena pre razvoja simptoma bolesti je dete za koje ni lekar ni laik ne bi mogli da pretpostave da boluje od ove bolesti. Dakle, bolest koja je donedavno za decu bila fatalna, sada se može uspešno lečiti.” – ističe dr Karin Vasić, pedijatar i DokTok lekar koji je napisala tekst na ovu temu.

Za više informacija o ovoj i drugim temama vezanim za vaše zdravlje ili zdravlje vaše dece konsultujete stručnjake različitih specijalnosti koji vas čekaju na Doktok platformi. Posetite www.doktok.rs i zakažite svoj termin kod željenog lekara.