“Baby fest” sada za nabavku dušeka

30. Septembar 2016
“Baby fest” sada za nabavku dušeka

104 posteljine i 100 jastuka rezultat su humanitarne akcije „Baby fest“ koju je pokrenuo užički bend „Živa vatra“ u cilju nabavke opreme za odeljenja porodilišta, ginekologije i dečije hirurugije bolnice u Užicu. 22. jula je održan prvi humanitani koncert užičkih bendova, a akciji su se potom priključili i drugi užički bendovi. Organizatori „Živa vatra“ i Gradski kulturni centar najavljuju nastavak akcije.

Iako je koncert bio dobro posećen, nije prikupljeno dovoljno sredstava za sve potrebe ovih odeljenja, istakao je Miloš Nikolić iz grupe „Živa vatra“. Navodi da su od prikupljenih sredstava kupljene 104 posteljine i 100 jastuka, a da se akcija nastavlja kako bi se obnovili dušeci na odeljenima porodilišta, ginekologije i dečje hirurgije. Za sva tri odeljenja potrebno je 109 dušeka, a cena jednog je 8.500 dinara, za ova tri odeljenja treba 109 komada, istakao je Nikolić, koji očekuje da će se u ovoj akciji uključiti i privrednici, institucije i okalna samouprava.

Darko Jović, bubnjar benda „Živa vatra“ zahvalio se dosadašnjim učesnicima akcije ističući da su je podržala 42 benda i sedam pojedinaca iz Užica i okoline. On očekuje da će dobru nameru prepoznati i mnogi drugi i donirati novca koliko su u mogućnosti. 

Inače, odeljenja porodilišta i ginekologije imamo po 40 kreveta, a dečija hirurgija 29 postelja. Bolnica raspolažemo sredstvima koja se namenski opredeljuju za nabavku ovih i sličnih potrošnih dobara, ali ta sredstva nikada nisu dovoljna, tvrdi doktorka Jelena Raković- radivojević, direktorka užičke bolnice. Ona naglašava da bolnica ima ukupno 740 kereveta, a da je u proteklom periodu nabavljeno 170 dušeka i drugog potrošnog materijala. Dušeci se zanavljaju na mesečnom nivou i u zavisnosti od stanja u kome se nalaze na pojedinim odeljenjima, kaže direktorka bolnice.

Direktorka GKC-a, Jelena Vasović očekuje da će u nastavku akcije biti prikupljeno dovoljno sredstava za nabavku dušeka. Ne krije zadovoljstvo zbog humanosti koju užičani pokazuju ističući da su vrata GKC-a uvek otvorena za humanitarne inicijative.