Bezbedna vožnja siguran odmor

23. Jul 2017
Bezbedna vožnja siguran odmor

Gužve na putevima i graničnim prelazima koje su karakteristične za letnji period naročito su izražene poslednjih nekoliko dana na gotovo svim putnim pravcima u Srbiji i na ulasku i izlasku iz naše zemlje.

I u narednim danima veći broj vozila očekuje se na putnim pravcima ka Crnoj Gori i Jadranskoj obali, kao i na autoputu iz Hrvatske i Mađarske, ka Bugarskoj i Makedoniji, ističu iz AMSS.

 

Niste krenuli na trke, već na odmor, a njegov deo je i udobna i bezbedna vožnja.

Pre nego što krenete na put proverite tehničku ispravnost vozila, posebno uređaja za upravljanje i zaustavljanje, stanje pneumatika i elektroinstalacija.

Ne dopustite da vas neki skriveni kvar iznenadi tokom vožnje – to će vas koštati ne samo novca, već i vremena, a da ne pominjemo nerviranje!

Proverite i u kakvom vam je stanju rezervna guma, da li imate prvu pomoć u gepeku? Da li ste sipali tečnost za pranje stakla?

Zbog sigurnosti na putu pre polaska na odmor poželjno je kompletno proveriti automobil

Naspavajte se pre nego što sednete za volan i krenete na put! Takođe, ne krećite na letovanje odmah nakon  radnog dana – zbog premora organizma umanjuje se sposobnost procene situacija i reagovanja u saobraćaju.

Jedite nešto lagano – ako se prejedete rizikujete da vam se prispava, ali i da imate stomačne probleme.

Ponesite dovoljno vode (vode, ne slatkih sokova od kojih ćete biti više žedni), i ne nalivajte se kafom jer ona ubrzava puls i to može da vas učini nervoznim. Kafa je laksativ pa će vam se često ići u WC.

Nemojte voziti u papučama ili japankama, bez obzira na to što vama, možda, to uopšte ne smeta. Obuća mora biti takva da ne može lako da vam spadne sa stopala.

I nikako nemojte da vozite bosi – to nije bezbedno, a i policija može da vam naplati kaznu. Izujte se, proluftirajte svoja stopala tokom pauze.

Ukoliko je moguće, izbegavajte vožnju u noćnim satima,bez obzira na to što su tada manje gužve, naročito na granicama.

Mnogi roditelji se odlučuju za ovaj termin i zbog toga što noću deca uglavnom prespavaju put, ali i zbog želje da im “ne propadne dan za kupanje”.

Međutim, noću je preglednost puta slabija, imate manje prilika da se zaustavite i odmorite, mnogi restorani noću ne rade, na primer, kao ni benzinske pumpe.

Vožnja danju je neuporedivo bezbednija, a možete i da uživate u prirodnim lepotama, da organizujete usputne izlete. Pokušajte da na svaka dva sata pravite pauze od 15 minuta, a prilikom svakog ulaska u vozilo, prethodno ga provetrite.

Za sigurnost na putu izbegavajte noćnu vožnju

Za sigurnost na putu izbegavajte noćnu vožnju

Dobar savet je i da za polazak izbegavate vikende i “okrugle” datume, kao što su prvi i petnaesti u mesecu, jer su tada najveće gužve.

Vodite računa i o načinu na koji koristite klima uređaj u kolima -razlika u spoljašnjoj temperaturi i temperaturi u vozilu treba da bude od pet do 10 stepeni, a idealno je oko sedam stepeni.

Ne izlazite iz vozila naglo, već pre zaustavljanja prvo isključite klima uređaj, i otvorite prozore jer nagla promena temperature može izazvati kolaps i neželjene posledice po ljudski organizam.

U pauzama tokom vožnje savetuje se ispijanje dovoljne količine vode i bezalkoholnih osvežavajućih napitaka jer nedovoljna hidriranost organizma kod vozača može oslabiti sposobnost procenjivanja i rasuđivanja, kao i brzinu reagovanja i izazvati pospanost i umor.

Preporuka je da vozač tokom 24 sata može voziti ukupno devet sati, a bez prestanka najviše četiri i po sata. Nakon toga moraju da naprave pauzu od 45 minuta.

Ako ste svoj automobil tokom pauze morali da parkirate na sunčanom mestu, ne ulazite u njega odmah! Prvo otvorite sva vrata i prozore, bez obzira na to što vaše vozilo ima klima urađaj.

Da biste izbegli vreo volan, okrenite ga ka desno još pre parkiranja, i vratite ulevo kada krenete – tako vam šake neće biti na najtoplijem mestu volana, a na menjač navucite pamučnu čarapu, na primer, koju ćete skinuti kada pokrenete automobil.

Bilo bi dobro i da prekrivate instrument tablu kada se parkirate.

Pravite pauze tokom vožnje po vrućini

Pravite povremene pauze tokom vožnje zbog gužvi i vrućine

Vežite pojas, bez obzira na to što vam, možda, smeta, žulja vas i slično. Kazne su skupe (5.000 dinara), a vaš život još skuplji! Takođe, moraju da se vežu svi u atuomobilu – suvozač i oni koji sede na zadnjim sedištima u vozilima.

Ako niste znali: upotreba pojasa na prednjim sedištima smanjuje rizik od smrtnog stradanja do 50 odsto, a na zadnjim sedištima do 75 odsto!

Rešenje za pojas koji žulja je parče sunđera koje ćete prišiti na mestu koje dodiruje vaše telo i smeta vam. Na nekim benzinskim pumpama postoje već gotovi takvi dodaci, raspitajte se.

Podsećamo da deca mlađa od tri godine moraju da se voze u dečjem bezbednosnom sedištu.

Bezbednosno sedište neophodno je u vozilu sa malom decom

Bezbednosno sedište neophodno je u vozilu sa malom decom

Iz Agencija za bezbednost saobraćaja upozoravaju da ne žurite tokom vožnje i ne pretičete na mestima gde to nije bezbedno, jer je najveći broj saobraćajnih nezgoda izazvan nepoštovanjem ograničenja brzine kretanja, prvenstva prolaza, preticanjem, posebno na mestima gde to nije bezbedno i dozvoljeno, vožnjom pod dejstvom alkohola i u stanju povećanog umora vozača.

Vreme izgubljeno u eventualnoj saobraćajnoj gužvi nemojte nadoknađivati brzom vožnjom, jer ćete na taj način povećavati rizik za izazivanje saobraćajne nezgode.

Uživajte u putovanju, to je najbitnije!