Besplatan pilates ponovo za trudnice

06. Oktobar 2019
Besplatan pilates ponovo za trudnice

U sklopu Škole roditeljstva ponovo počinju besplatni časovi pilatesa u Savetovalištu za trudnice, u Centru za majku i dete. Termini su prvog i trećeg utorka u mesecu, nakon predavanja ginekologa i ginekološko-akušerskih sestri. Podsećamo da pilates od 2011. godine organizuje Udruženje Roditelj u saradnju sa ginekološko-akušerskom i patronažnom službom Centra za majku i dete, ali se poslednjih godinu dana nije održavao.

Vežbe vodi članica Udruženja, profesorka fizičkog vaspitanja i instruktorka prenatalnog pilatesa Ana Bralović.

Inače, pilates je vrsta vežbi koje kombinuju elastičnost i energiju, uz pravilno disanje i opuštanje, da bi se postigla fleksibilnost i snaga mišića i tela.

Pilates spada u jedan od veoma korisnih oblika vežbanja u trudnoći, jer pomaže da trudnice ostanu aktivne i u kondiciji, ali se svakako preporučuje savet izabranog lekara pre početka vežbanja.

Posebno dizajniranim i sigurnim vežbama za trudnice jačaju se svi mišići koji doprinose boljem držanju i smanjenju bolova. Vežbe su bezbedne i opuštajuće dok se celo telo snabdeva kiseonikom, jačaju se mišići, zglobovi, bočni trbušni mišići i leđa, jer imaju važnu ulogu u periodu trudnoće.

Još jedna od pozitivnih strana pilatesa kao izbora vežbi u trudnoći, je to što su ove vežbe veoma prilagodljive, što znači da mogu pratiti promene tela trudnice. Nakon porođaja, pilates je veoma koristan jer pomaže da žena brzo povrati oblik svoga tela. Žene mogu nastaviti sa pilatesom, 4 do 6 nedelja nakon normalnog porođaja, i 8 do 12 nedelja nakon carskog reza, u zavisnosti od stanja organizma i procene lekara.