Bez kašnjenja u drugoj fazi

06. Septembar 2018
Bez kašnjenja u drugoj fazi

Iako zbog nepogodnih vremenskih uslova radovi na drugoj fazi izgradnje Fabike vode na Cerovića brdu kasne od sedam do deset dana, 3. decembar kao rok za završetak biće ispoštovan, tvrdi Željko Babić, građevinski nadzor u ovoj fazi izgradnje. Do kraja druge faze biće postavljeni  filteri sa aktivnim ugljem što predstavlja najsavremeniju tehnologiju koja se koristi za prečišćavanje vode za piće.

Babic

Babić je objasnio da su do sada betonirani  raspodelni kanali i pregradni zidovi, sanirani rezervoari, peščani filteri, kao i laminarni filteri i stari odvodni kanali koji su bili u lošem stanju i koji su predstavljali problem prilikom iskopa.

All-focus

U ovoj fazi gradnje biće postavljeni  filteri sa aktivnim ugljem što predstavlja najsavremeniju tehnologiju koja se koristi za prečišćavanje vode za piće.

„Očekujemo  da voda sa akumulacije Vrutci posle tretmana aktivnim ugljem bude odgovarajućeg kvaliteta“, objašnjava Miladin Pećinar, sa pozicije tehnološkog nadzora na objektu u izgradnji. Tvrdi da se tehnologija koja će biti primenjena u Fabrici vode “Petar Antonijević” na Cerovića brdu već primenjuje u fabrikama vode u Novom Sadu,  “Makiš” u Beogradu, u Kruševcu i na Kopaoniku.

Miladin

Radovi su u skladu sa planiranom dimanikom uz korekcije čime se postiže prevazilaženje operativnih problema, kaže Zoran Radibratović, tehnički direktor “Jedinstva”.

Zoran

Površina objekta koji će biti izgrađen u roku je između 500-600 metara kvadratnih i sastoji od osam filterskih polja u kojima će biti smešten aktivni ugalj, dodaje on, ističući da je prerada vode aktivnim ugljem posle  ozonizacije koja je uvedena u prvoj fazi gradnje fabrike predstavlja tehnološki proces koji će omogućiti korišćenje vode sa akumulacije Vrutci sa kojih je prekinuto vodosnabdevanje zbog pojave algi (cijanobakterija).

All-focus

Inače, vrednost druge faze radova je 310 miliona dinara. Prva faza sa odeljenjima flokulacije i ozonizacije koštala je oko 4 miliona evra. Prema ranijim najavama građani Užica početkom naredne godine trebalo bi ponovo da piju vodu sa akumulacije Vrutci, čija isporuka je zbog pojave . cijanobakterije Planktothrix rubescens obustavljena 26. decembra 2013. godine.

cerovica brdo