Biblioteka – kuća doživotnog učenja

15. Maj 2019
Biblioteka – kuća doživotnog učenja

Međunarodni dan knjige i autorskih prava,  školski bibliotekari Užica odlučili su da obeleže drugačije. U organizaciji Aktiva školskih bibliotekara Užica,  Podružnice Zlatiborskog okruga Društva školskih bibliotekara Srbije i Matične službe Narodne biblioteke Užice održan je Okrugli sto „Primeri dobre prakse školskih biblioteka Užica.“ Ovaj stručni skup okupio je predstavnike školskih biblioteka Užica i Čajetine sa ciljem razmene iskustava školskih bibliotekara i afirmisanja i veće vidljivosti rada školskih biblioteka.

Učesnike su pozdravili Ilija Smiljanić, rukovodilac Matične službe Narodne biblioteke Užice, Mirjana Radovanović Pejović, predsednica Podružnice Zlatiborskog okruga Društva školskih bibliotekara Srbije i Milika Jovanović, rukovodilac  Aktiva školskih bibliotekara Užica, ističući da je skup prilika za okupljanje i razmenu iskustava u radu školskih bibliotekara, ali ujedno važan  i za promovisanje  delatnosti školskih biblioteka i njihovo pozicioniranje kao kulturnih centara škola.

Predstavljeni su sledeći primeri dobre prakse:

  1. „Odnos autobiografskog i fiktivnog u romanu „Rani jadi“ Danila Kiša“ – Vesna Zečević i Danka Gogić, Tehnička škola Užice
  2. „Motivisanje učenika škole na čitanje kroz Časove bibliotekara“ – Mirjana Radovanović Pejović i Ana Duković, OŠ „Dušan Jerković“ Užice
  3. „Javni časovi bibliotekara OŠ „Stari grad“ – Milika Jovanović, OŠ „Stari grad“ Užice
  4. „Školska biblioteka nekad i sad“ – Vesna Tadić, Tehnička škola „Radoje Ljubičić“ Užice
  5. „Primer dobre prakse OŠ „Nada Matić“ – Jelena Vulović, OŠ „Nada Matić“ Užice
  6. „Takmičenje u besedništvu OŠ „Aleksa Dejović“ – Vera Rajaković, OŠ „Aleksa Dejović“ Sevojno
  7. „Da čitanje pobedi nečitanje“ – Dragana Zorzić, OŠ „Milivoje Borović“ Mačkat

Pored razmene iskustava na skupu je bilo reči i o reviziji i otpisu građe, odnosno sticanju zvanja u ovoj oblasti. Govoreći o zajedničkim projektima, precizirane su već dogovorene buduće aktivnosti na nivou okruga. Razmenom ideja u svojoj bibliotečkoj praksi, školski bibliotekari su prikazali mnoštvo  raznovrsnih sadržaja i istakli da je potrebna i moguća veća međusobna saradnja i učešće  u aktivnostima školskih biblioteka.

Prezentovanjem sopstvenih iskustava školski bibliotekari su unapredili svoju praksu i znanje, a većim aktiviranjem poboljšaćemo svoj kvalitet rada jer svoje korisnike učimo da je biblioteka – kuća doživotnog učenja.